by Malin Sahlberg

Macarons med hallon- & vitchokladkräm

Hej!!
Så var det söndag igen, och dagen efter Maja och Jimmys fina bröllop. Sagolikt vackra var de, vädret som först visat på regn hela dagen blev istället soligt och härligt, middagen var på min favorit restaurang här i stan- Tegel så maten var helt i min smak och magisk. Den ligger i gammal industrilokal mitt i Jönköping och blir så fin inramning med den råa känslan där inne. Tack för att jag fick vara med och dela dagen med er<3

Men idag andas jag ut och har tillåtit mig själv att slappa typ hela dagen. Efter att klart mig igenom de två mest intensiva veckorna i mitt liv hittills utan större missöden känns skönt. Att baka till bröllop med runt 90 gäster, gå på två bröllop, möhippa, födelsedagsfirande och baka tårta till 50 års kalaset, samtidigt som man jobbar heltid är nog inte helt optimalt så här när jag tänker tillbaka. Har knappt hunnit sova eller äta dessa veckor så känner mig aningen sliten just nu men en tidig kväll idag och sen hoppas jag att krafterna är tillbaka imorgon så kör vi på fram till semestern. DÅ ska jag vila upp mig på riktigt tänker jag.

Jag har ju sen förra veckan bröllop utlovat receptet på makaronens jag gjorde då och nu kommer det äntligen. Det är vanliga mandelmacarons med en fyllning på hallon och vitchoklad. Tycker det är en väldigt lyckad smakkombination och makaronens är ju en fantastisk liten kaka med en fint elegant utseende. Passar perfekt till bröllop och andra festligheter. Eller ja den går hur bra som helst även till förmiddagskaffet en grå junisöndag också, det är med andra ord aldrig fel med en macaron. Så testa att baka dem, lite omständliga ja, men så goda!

Ha en fin kväll<3
Kram

-TIPS-

Läs igenom hela beskrivningen innan du drar i gång bakningen! Det är ju en del moment för att göra dessa kakor och för att det inte ska kännas som världens projekt är mitt tips att mäta upp alla ingredienser dagen innan (inte vattnet) och sikta ihop mandelmjöl och florsocker. Så är det lite kortare startsträcka dagen man ska baka! Detta receptet ger ca 20 färdiga macaron men det går att dubbla om man vill göra fler på en och samma gång.

Om du inte riktigt lyckas med dina macarons så har Made by Mary en fantastisk felsökningsguide som ni hittar HÄR. Kan vara värt att läsa igenom redan innan man ger sig på att baka dem för att öka chansen att de blir riktigt bra vid första försöket. För de är inte det enklaste man kan ge sig på i köket men när man lyckas och tar en tugga av dem så är de så värda bökat och frustrationen som ibland uppstår när de inte alls samarbetar. De är bland det godaste jag vet i kakväg, helt klart. Så låt er inte avskräckas, baka dem och även om de inte blir perfekta i utseendet så lär de smaka minst lika gudomligt ändå och det, det är ju ändå det absolut viktigaste.


Ingredienser

Macarons
75 g mandelmjöl
75 g florsocker
30 g äggvita

75 g socker
25 g vatten

30 g äggvita
18 g socker

ev. karamellfärg/pastafärg/hushållsfärg

Gräddning: 150 grader i ca 8-12 minuter.


Fyllning
100 g hallon
100 g vit chokladEtt dygn innan du ska göra dina macarons:

Häll upp äggvitan (i gram) i två skålar och täck med plastfolie. Låt dem stå framme i rumstemperatur minst över natten men gärna 24 timmar.


Mät upp 18 gram socker i en liten skål.

Sikta 75 gram mandelmjöl och 75 gram florsocker i en störra bunke. Blanda noga tills det är väl blandat och du fått ett fint ”mjöl”.

Dag två gör du följande:

Mät även upp 75 gram strösocker och 25 gram vatten i en liten tjockbottnad kastrull. Förbered din termometer så att den larmar på 118 grader.

Häll ner 30 gram äggvita från skål 1 i bunken till bakmaskinen. Sätt kastrullen med sockerlag på plattan på högsta temperatur och börja samtidigt vispa äggvitan. (Sockerlagen kokar upp fortare än man tror och det är därför viktigt att man börjar vispa äggvitan precis samtidigt som man sätter på sockerlagen så att inte sockerlagen blir klar före du vispat klart äggvitan. När äggvitan börjar bli ett fast ”skum” häll i sockret (18 g) lite grann i taget och vispa tills det blir fast och glansigt (vispa på hög hastighet). När sockerlagen når 118 grader ta bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner sockerlagen i den uppvispade äggvitan medan du vispar på medelhög hastighet (sockerlag kallnar fort så var snabb i momenten). Vispa tills ”smeten” blivit fast och glansig samt svalnat, ca 5-10 minuter.

Blanda 30 gram äggvita från skål nr 2 med mandel/florsocker-mjölet. Vill du färga makaronens så blandar du i färgen i denna smeten. Ta lite i taget, framförallt pastafärg är väldigt koncentrerad.

Vända nu samman mandelsmeten med marängsmeten. Var noga med att det blandas ordentligt. Här är konsistensen på smeten viktig, känns den väldigt trög så rör lite till så att smeten kommer flyta ut lite lite när de spritsats.

Häll ned i en spritspåse med en rätt smal rund tyll och spritsa ut dem i knappt 5-kronorsstorlek. Efter någon minut ska macaronsen ha sjunkit ut och blivit släta. Har du gjort rätt och allt gått bra ska macaronsen efter ca 30 minuter bildat ett skinn. Du kan testa FÖRSIKTIGT genom att peta på valfri macaron. Blir det inget klet på fingret och du märker att det bildats en hinna är de ”good to go”, annars väntar du lite till.


Du gräddar dem MITT I UGNEN på 150 grader i ca 8-12 minuter.

När macaronsen verkar vara färdiga i ugnen; ta ut plåten, ”stjälp” av bakplåtspappret från plåten och placera det på ett galler. Låt macaronsen svalna innan du börjar pilla loss dem från bakplåtspappret/ugnsduken. De ska inte sitta fast, då är de inte riktigt färdiga men även färdiga macarons har en tendens att vara lite kletiga mot sitt underlag precis när de tagits ut ur ugnen och man bör därför vänta.

Fyllning
Lägg hallonen i en kastrull och koka dem så de mosas sönder, minst 3 minuter efter att de är helt tinade. Ta av dem från spisen och rör ner chokladen (grovhackad) och rör så att all choklad smälter ordentligt. Häll upp krämen i en burk och täck med lock eller plastfolie. Ställ kallt för att stelna, minst 4 timmar.

Med fördel gör du krämen dagen innan du bakar macaronsen så är den klar att använda när kakorna kallnat!

Para ihop macaronsen två och två som de passar bäst i storlek. Klicka eller spritsa ut hallonkrämen på en macaron i varje par och tryck försiktigt dit den andra på toppen.

Äntligen klart!!

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer