by Malin Sahlberg

Macadamiakakor

Hej och hallå!

Jag vet ju av statistiken både här och på Instagram att ni är lika förtjusta i småkakor som jag är. Himla fint faktiskt att vi delar kärlek till de där små godbitarna. Helt klart bästa fikat, perfekt i alla stunder och former, aldrig så där mäktigt och storstilat utan verkligen bara lagom rakt igenom.

Just dagens lilla småkaka är i och för sig långt i från lagom. Den här vill jag utse, utan konkurrens, till småkakornas småkaka. Bakad med de ljuvligaste av nötter, macadamianötter och gräddas enligt mig helst lite i underkant så de blir lite mer sega än spröda.

Macadamianötter åt jag första gången när min bror kom hem från sin Australienresa och hade med sig en rätt så stor påse med dessa nötter där ifrån. Det går utan problem att få tag på dem här hemma också i matbutikerna, men klar är att de som inte mellanlandat hos diverse grossister smakar än mer ljuvligt. Så när jag själv var i Australien nu i vintras så såg jag så klart till att köpa på mig ett rätt så rejält gäng med nötter. Att de inhandlades på den lokala frukt- och grönsaksmarknaden och var skördade i det lilla samhället som vi bodde större delen av redan på gör ju så klart sitt till nu när jag äter hem. Alla minnen kommer likaså sköljandes över bara jag ser påsen. Resa är utan tvekan ett av mina käraste minnen och jag längtar tillbaka flera gånger i veckan..

Hoppsan blev en del text visst.. men här är receptet!

INGREDISENSER

5,5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1,5 msk sirap
200 g smör (
rumsvarmt)
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
60 g macadamianötter

Ca 40 kakor

Gräddning: 200 grader, ca 5-7 minuter


Gör så här:

Börja med att grovhacka nötterna.

Lägg mjöl, socker och sirap i skålen till bakmaskinen. Blanda bikarbonatet med vattnet och häll även det i skålen. Klicka i smöret och blanda (använd flatblandaren/vingen) på låg hastighet. När det börjar gå ihop till en deg, tillsätt nötterna.

Häll upp degen på arbetsbänken och knåda snabbt ihop och dela i två delar. Rulla ut två rullar av degbitarna, ca 5-6 cm i diameter. Rulla in dem i plast och låt vila i ca 30-40 minuter i kylskåpet.

Ta fram rullarna och skär ca 1cm tjocka skivor och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen tills de precis fått lite färg.

Vill man ha lite knaprigare kakor så skär tunnare skivor och grädda dem lite längre.

Använder man inte en bakmaskin till degen går det bra att arbeta ihop den förhand. Lägg då mjölet i en hög på arbetsbänken och gör en fördjupning där socker, sirap bikarbonat utrört i vatten, nötter och smöret i småbitar läggs. Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg. Gör degrullar likt ovan osv..


HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar