by Malin Sahlberg

Lingonkaka

God kväll eller eftermiddag är det kanske fortfarande?!
Första advent närmar sig snabbt nu, bara några dagar kvar nu. Jag har börjat pyntandet hemma, nästan alla stjärnor och ljusstakar är på plats här nu, rätt skönt att ta lite i taget. Måste kila ner i källaren och plocka fram kartongerna med resten av grejerna. Jag kör fullt ut med julen från advent, så man hinner njuta av det ordentligt innan det ska bort. Här hemma är det inte bara ljusstakar och granar som ska fixas till advent även en hel del bakning ska ju hinnas med. Idag får ni recept på en härlig lingonkaka som jag absolut tycker ni ska baka till söndagens adventsfika. Lite syrlig ton på kakan med en krämig vaniljmitt. Så god kombination!

Hoppas ni haft en fin dag!

Ingredienser
3 st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
250 g lingon
1 dl vatten (kokhett)

100 g smör
1 dl mjölk
3,5 msk vaniljsocker

Gräddning: 175 grader, ca 35 minuter


Gör så här:
Vispa ägg och socker ordentligt pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och lingon. Vänd sedan ner det i äggsmeten. Koka upp vattnet och rör ner det sist. Häll smeten i en smord och bröad springform (24 cm i diameter) och grädda i nedre delen av ugnen.

Lossa kakan från formen och låt den svalna. Dela den i två bottnar.

Koka vaniljfyllningen- Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och vaniljsockret och låt det sjuda i ca 2 minuter under omrörning. Fördela vaniljsåsen över bottnarna med en sked och lägg sedan ihop bottnarna. Dekorera med florsocker innan servering. Klart!

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer

saraspantry
saraspantry,
Mums! Låter super, fina bilder på den med.
nouw.com/saraspantry
Fredagskakan
Fredagskakan,
Tack snälla! Ha en fin första advent:-)
nouw.com/fredagskakan