by Malin Sahlberg

Limemoussetårta med karamell och hasselnötter

Några få dagar kvar på året och dags att planera och förbereda för årets sista dessert!

Här har du ett tips på en riktigt god moussetårta att njuta av under 2021:s sista timmar. En hassenötsbotten med karamellpannacotta och limemousse är en riktigt fin kombination ihop. Sött, syrligt och lite olika texturer gör det till en topp dessert.

Jag har gjort den i form av en tårta men det går lika bra att göra den som bakelser om du hellre vill det. Till tårtan använde jag en form på 16 cm i diameter till hasselnötsbotten och även pannacottan och siliconformen som själva tårtan med moussen är gjuten i är 20 cm i diameter och 4 cm hög (rymmer ca 1,2 liter)

Förbered botten och kurden imorgon och gör sedan moussen och lägg ihop tårtan i formen under onsdagen. Njut sedan av att desserten är förberedd och bara behöver tas fram från frysen minst två timmar innan servering. Glöm bara inte att ta bort formen direkt när den lämnar frysen.

Happy Baking!
//Malin

INGREDIENSER

-tårtbotten-
100 gram hasselnötter
60 gram äggvita
70 gram strösocker
0,5 msk mjöl

Gräddning: 175 grader, ca 15 minuter

-karamellpannacotta-
4 dl vispgrädde
2 dl karamelliserad mjölk
3 st gelatinblad

-limemousse-
4 gelatinblad
4 dl vispgrädde
ca 240 g limecurd*


*lime curd
130 g strösocker
1 ägg
2 äggulor
4-5 lime skalet saften
1 dl vav limesaften
50 g smör,

GÖR SÅ HÄR:

-hasselnötsbotten-
Mal hasselnötterna grovt eller använd hasselnötsmjöl samma mängd). Vispa upp äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sockret lite i taget under tiden. Vänd sedan i hasselnötsmjöl och vetemjöl och börda försiktigt ihop till en jämn smet. Häll sten i en smord form, ca 16 cm i diameter.

Grädda 175 grader, ca 15-20 minuter

-karamellpannacotta-
Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt ligga i ca 10 minuter. Sjud ihop grädden och den karamelliserade mjölken under tiden. Rör så att den karamelliserade mjölken smälter och blandas ordentligt.

Krama ur vattnet från gelatinbladen och rör sedan ner dem i gräddblandingen så de smälter. Häll upp pannacotta i en form, lika stor som den tårtbotten gräddades i. Ställ i frysen i minst 4 timmar men gärna lägre.

Ett tips är att använda pajformar i aluminum, finns i många olika storlekar.

-limecurd-
Riv skalet från limen och pressa ur saften. Blanda sedan ihop det med strösocker, ägg och äggulor i en värmetålig skål och placera över vattenbad på spisen.

Tänk på att röra hela tiden för att inte få äggröra på botten!

När curden har tjocknat (det tar sin lilla en stund men träna tålamodet och rör på) ta av bort den från värmen och rör ner små bitar av smöret. Täck med plast direkt mot ytan och låt svalna helt i kylskåp.

-limemousse-
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Vispa under tiden grädden till mjuka toppar.
Värm lite av limecurden i en kastrull. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i kastrullen och rör om tills de har smält. Blanda ihop curden med gelatin och resterande gelatin jämnt och vänd sedan ner all curd i grädden och blanda försiktigt tills att allt är ordentligt blandat.

-montering-
Ta fram botten och karamellpannacotta från frysen. Fyll botten på siliconformen (ca 20 cm i diameter, 4 cm hög kant) med limemousse. Lägg i pannacotta och direkt där på hasselnötsbotten. Fyll på med mousse runt om och hela vägen upp i formen. Ha den gärna stående på en bricka för att kunna slå den lätt mot bänkskivan och på så sätt få bort eventuella luftfickor i moussen.

Ställ in i frysen och låt stå i minst 6 timmar.

Ta fram minst en timma innan servering, ta bort formen direkt från tårtan när det kommer från frysen men sedan tina på serveringsfatet i mint en- två timmar i kylskåpet innan servering.


Limemoussen har sitt ursprung hos BrinkenBakar

Gillar