by Malin Sahlberg

Lemon & raspberry dream cake

Godkväll!
Det här blir receptet och inlägget som avslutar Pink October här hos Fredagskakan denna gången. Scrollade igenom instagramflödet för Fredagskakan (ni följer väl? annars hittar ni mitt konto HÄR @fredagskakan) och såg att det faktiskt varit mer rosa än det brukar, så jag hoppas att jag på mitt lilla sätt och med min lilla plattform har lyckat bidra till en extra medvetenhet och det jag hoppas mest, att någon genom mina uppmaningar här och på Instagram har gett till cancerfonden. Oavsett om det är en mindre engångssumma eller någon som blivit månadsgivare. Alla har olika förutsättningar men kan på olika sätt bidra och göra något.

Ha en fin kväll och ta hand om er<3
Stor kram

Tårtan är inspirerad av recept från Teas tårtkurs hos köket.se.

INGREDIENSER

Botten
5 st ägg
135 g socker
15 g vaniljsocker
150 g vetemjöl

Gräddning:

Halloncurd
250 g hallon
3 st gelatinblad
150 g strösocker
2 st stora ägg

Citronmouse
(italiensk maräng)
50 g vatten
180 g strösocker
3 st äggvitor

(citroncurd)
4 st gelatinblad
2 st citroner, juice +zest
120 g strösocker
2 st ägg

Citronmousse
250 g citroncurd
250 g italiensk maräng
2,5 dl vispgrädde

Italiensk hallonmaräng

100 g hallon
50 g vatten
180 g strösocker
3 st äggvitorGÖR SÅ HÄR:

Botten
Lägg ägg, socker och vaniljsocker i en värmetålig bunke (gärna den till bakmaskinen) och rör ihop. Ställ bunken i ett vattenbad och vispa kraftigt tills temperaturen är 40–45°. Ta då bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa i ca 10 minuter tills smeten svalnat och blivit ljus och porös.

När smeten är färdigvispad ska det bli djupa spår i massan. Sikta ihop vetemjöl och eventuell stärkelse eller bakpulver på och vänd ner det i äggskummet försiktigt. Häll smeten i en smord springform (ca 20 cm i diameter).

Baka tårtbottnen i 20–25 minuter tills den är gyllenbrun. Strö socker ovanpå och lägg på ett bakplåtspapper. Lägg på en plåt och vänd allt upp och ner för att ovansidan ska bli jämn. Låt bottnen svalna mellan plåtarna, annars blir den torr.

Halloncurd
Koka upp hallonen och mosa samtidigt sönder dem med en slev. Passera dem genom en finmaskig sil och väg upp 150 g hallonsås/puré. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 10 minuter. Värm hallonpuré, strösocker och ägg till 84 grader. Sila av, krama ur gelatinbladen och smält i curden. Låt svalna av. Häll upp kurden i en klädd springform eller en engångspajform med samma diameter som formen botten bakades i. eller ännu bättre, en interiörmatta (18–20 cm). Ställ curden kallt i minst 3 timmar. (en timme innan tårtan läggs ihop, kan man med fördel ställa curden i frysen för att enklare lossa den från formen.)

Citronmousse

(Citroncurd)
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten
Värm samtliga ingredienser (förutom gelatinblad) till 84 grader under omrörning.
Sila av curden, krama ur gelatinbladen och smält ner dem i curden. Låt svalna av.

(Italiensk maräng)
Häll vatten och strösocker i en liten kastrull på spisen och sätt på hög värme. Sockerlagen ska koka till 121 grader.
Häll äggvitan i en ren bunke (enklast är att vispa i bakmaskinen) och börja vispa så äggvitan blir ljust skum. Öka hastighet
när sockerlagen närmar sig 110 grader.
Sänk hastigheten något och häll i sockerlagen med tunn stråle i bunken under konstant vispning. Vispa marängen tills den svalnat av och blivit glansig.

Citronmousse
Vispa grädden lätt.När curden är rumsvarm (25-30 grader), vänd i marängen och sist grädden. Fyll moussen i spritspåse.


Montering- steg 1
Dela tårtbotten i tre lika tjocka delar. Täck botten på en springform (ca 24 cm i diameter) med bakplåtspapper och kanterna med bageriplast. Lägg en del av tårtbottnen i formen och lägg på hallonjcurden. Varva med ytterligare en del av tårtbotten och spritsa på ett lager av citronmousse uppepå. Avsluta med sista tårtbottendelen. Spritsa ner citronmoussen i mellanrummet mellan formen och tårtan och även på toppen av tårtan. Jämna till ytan med en palett. Ställ tårtan i frysen i minst 2 timmar.

Italiensk hallonmaräng
Koka upp hallonen och passera dem genom en finmaskig sil. Ställ hallonsåsen åtsidan så länge.
Häll vatten och strösocker i en liten kastrull på spisen och sätt på hög värme. Sockerlagen ska koka till 121 grader.
Häll äggvitan i en ren bunke (enklast är att vispa i bakmaskinen) och börja vispa så äggvitan blir ljust skum. Öka hastighet
när sockerlagen närmar sig 110 grader.
Sänk hastigheten något och häll i sockerlagen med tunn stråle i bunken under konstant vispning. Fortsätt vispa marängen så den blir glansig och svalnar. Tillsätt hallonsåsen under tiden, en tesked i taget.

Montering- steg 2
Ta fram tårtan från frysen och lossa form och tårtplast. Placera tårtan på ett serveringsfat eller tårtbricka. Montera en rund lite större tyll i en spritspåse och fyll den med hallonmarängen.

Spritsa marängen på tårtan och bränn sedan av med en gasbrännare.

Äntligen klart för servering ;)

  • Tårtor

Gillar

Kommentarer

Enitalienareisverige
Enitalienareisverige,
Fredagskakan
Fredagskakan,