by Malin Sahlberg

Lemon cream cake

God kväll!
Eller kväll och kväll, det är väl mer läge att säga god natt kanske när man publicerar blogginlägg efter kl 23. Men dagen har varit rätt så fullspäckad, fast bara på ett bra sätt. Jobb så klart först men med den fantastiska möjligheten med flex-tid så behövde det inte bli en superlång dag när solen våren visades sig ordentligt utanför kontorsfönstret. Inte helt ovanligt då det ju är fredag, så blev det aw med fantastiska vänner. Blir aldrig direkt långdragna tillställningar men alltid väldigt roligt och en skönt avslut på veckan.

Sen hämtade bebis-Esther och hennes pappa mig för lite kvällshäng och favoritmaten, libanesiskt till middag. Så en riktigt fin fredag blev det, hoppas helgen kan bli minst lika bra. Har lite som gärna får lösa sig för det.

Kram och god natt<3INGREDIENSER

Tårtbotten
3 st ägg
strösocker
vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Lemoncurdgrädde
1,5 dl lemoncurd
2 dl vispgrädde
ev. lite rivet citronskal

Vaniljkräm
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
5 st
1 dl strösocker
0,5 dl rårörsocker
3 msk maizena
25 g smör
(Det går åt ca 1/3 av vaniljkrämen till tårtan)


3 dl vispgrädde
(till att täcka och dekorera med)


Gör så här

Tårtbotten- Ta fram tre stycken likadana glas och knäck äggen i det ena. Mät sedan upp lika stor mängd mjöl och socker i vadera glas som äggen. Vispa ägg och socker så det blir ordentligt fluffigt och vitt. Blanda ner bakpulvret i mjölet och vänd sedan ner det i äggvispet och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 17 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i ca 25-30 minuter.

Vaniljkräm- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll mjölken och grädden i en kastrull och lägg i både vaniljstång och frön också. Koka upp gräddmjölken och ta sedan av den från värmen och låt det stå och dra i ungefär en kvart. Vispa under tiden äggulor, maizena, och socker så det blir ljust och pösigt. Sila ner gräddmjölken i äggvispet och vispa ihop det så det blir slätt. Häll tillbaka det i kastrullen och sjud under konstant omrörning tills det tjocknar ordentligt. Håll koll för det får absolut inte koka, då skär sig krämen. Ta av krämen från värmen när den har lagom konsistens och rör ner smöret så det blir en blank kräm. Häll över krämen i en bunke och täck krämen med plast direkt på ytan. Låt den stå fram en liten stund men låt den svalna helt i kylskåpet. (Det går åt ca 1/3 av vaniljkrämen till tårtan)

Lemoncurdgrädde- vispa grädden till fasta toppar. Om curden är väldigt fast värm den försiktigt några sekunder i micron för att mjuka upp den, men passa så den inte blir för varm. Blanda ihop grädde och lemoncurd till en kräm.

Montering- Dela den svala tårtbotten i tre lika tjocka delar. Lägg en av delarna på en tårtbricka eller serveringsfat. Bred på ett ordentligt lager vaniljkräm på botten och lägg sedan på en ytterligare del av tårtbotten. Klicka ut lemoncurdgrädden och fördela till ett jämnt lager över hela botten. Lägg där på sista delen av tårtbotten och täck allt med vispad grädde. Dekorera med färska bär och strössel- klart att avnjutas.HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer