by Malin Sahlberg

Kolapaj med mintsmak

Hej hopp!
Har precis kommit hem från en skön promenad med en av mina äldsta och bästa vänner ett bra avslut på denna soliga dagen. Dagen som också är den sista lediga för denna semester, som känts som världens lägsta ledighet men som i verkligheten var fem veckor. Skönt men nu är jag mer än redo att få vardagen tillbaka. Så imorgon bär det av till jobbet men inte det jobb jag lämnade för semester utan ett nytt, fortfarande som byggnadsingenjör men ett där jag inte sitter fastlåst framför caden i datorn. Känns så kul och spännande med detta jobbet, så ingen som helst ångest över att ledigheten är över för denna gången.

Igår fick vi besök nere på lantstället, min brors svärföräldar kom hälsa på. Som alltid så tog jag på mig att fixa något gott till kaffet. När jag gjorde limemousse tidigare i veckan så råkade jag öppna fel konservburk, istället för kondenserad mjölk så öppnande jag först karameliserad. Så det fanns en hel burk oanvänd karameliserad mjölk i kylen som jag ville få användning för. Så det blev en variant av kolapaj. Jag har sett lite varianter av denna kolapaj här och var och då oftast med daim i grädden och över bären men för mig låter det alldeles för sött så jag gjorde lite annorlunda. Jag mixade i mintchoklad ihop med kexen och sedan rev jag även det över grädden och bären, tycker att det fräschar upp smaken fint. En paj som går på ett kick att slänga ihop och går bra att göra glutenfri om man använder glutenfria dixetivekex.

Ingredienser:
300 g digestivekex
150 g smör (smält)
75 g mjölkchoklad med mintkrokant
1 burk karameliserad mjölk (397 g)
2,5 dl vispgrädde
0,5 l färska bär

Räcker till ca 8-10 personer

Gör så här:
Mixa kexen och hälten av chokladen i en matberedare så det blir riktigt finmalt. Häll i det smälta smöret och mixa lite till så att smulorna blandas med smöret. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en spring form (ca 22 cm i diameter) Tryck ut kexblandningen jämnt i formen och ställ den kallt minst 20 minuter. Ta fram formen och ta lossa kexbotten från formen och lägg på ett fat. Bred ut kolan (jag användeinte riktigt hela burken) och spritsa eller bred ut grädden över. Riv chokladen över grädden och lägg sedan på bären. Riv ev. lite choklad även över bären. Klart att avnjutas!

​Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer