by Malin Sahlberg

Kola & lakritspannacottapaj

Skulle publicerat detta i måndagskväll men bloggportalen strulade återigen och text försvann och gick inte formatera så det är först nu jag kunde ordna till det och få ut det.

Denna pannacottapaj har jag gjort två gånger på kort tid och det har inte blivit ens en liten smula över vid något av tillfällena. Så det är gott, riktigt gott vågar jag lova!

INGREDIENSER

-pajskal-
100 g smör (rumsvarmt)
1 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 msk sirap
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Gräddning: 175 grader, ca 7-8 minuter

-pannacotta-
4 dl vispgrädde
1 dl gelesocker multi
1 msk lakritspulver


GÖR SÅ HÄR

-pajskal-
Rör ihop smör, socker, mjöl, sirap, vaniljsocker och bakpulver till en deg.

Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter) alternativt kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och fodra sedan formen. Viktigast oavsett metod är att degen blir jämn och att den går upp på hela pajformens kant men skär av den deg som sticker upp ovan kanten.

Ställ formen i kylen i minst 20 minuter. Ta sedan fram och nagga botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen, 175 grader i ca 6-8 minuter.

-pannacotta-
Gör pannacottan medans pajskalet gräddas. Blanda ihop grädde, gelesocker och lakritspulver i en kastrull. Låt det koka upp och koka i 30 sekunder. Ta av kastrullen från värmen och rör sakta i pannacottan så att ingen hinna bildas på toppen.

Låt pajskalet svalna i ca 5-10 minuter efter gräddning. Fortsätt rör sakta i pannacottan mer eller mindre hela den tiden. Häll sedan över pannacottan i pajskalet och låt pajen stå frame och sätta sig i ca 15-20 mindre innan den flyttas in i kylen för att stelna helt. Den behöver minst 3 timmar i kylskåpet innan servering, men kan med fördel göras dagen innan den ska ätas.

Det går även förbereda pajskalet dagen före man gör pannacottan.

Ät och njut!

HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer

amandaevalilian
amandaevalilian,