by Malin Sahlberg

Kokosbollar

Hej!
Veckan rusar på i full fart, redan onsdagmorgon. Tänkte att jag idag skulle bjuda på ett recept på vad jag kallar kokosbollar men som jag vet att det finns flera andra namn på , gräddbullar, skumbullar m.m. En kaka som är riktigt smidig att göra så länge man har en bakmaskin eller elvisp med stativ. För den ska vispas i en halvtimme och det kan ju bli rätt tröttsamt i armen att hålla elvispen hela tiden, eller ännu jobbare vispa för hand...


Ingredienser:
4 1/2dl socker
3/4dl florsocker
1st äggvita
1 1/2dl kallt vatten
1 1/2msk gelatinpulver
1 1/2 dl kokhett vatten

3dl kokosflingor
3 tsk kakao

Gör så här:
Häll socker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en bunke och börja vispa. Blanda ut gelatinpulvret i det heta vattnet och tillsätt det med de andra ingredienserna, vispa sedan smeten i ca 30 minuter.

Blanda ihop kakao och kokos och bred ut i botten på en långpanna (ca 20x30 cm) eller två mindre formar. Häll smeten över kakaokokosen och jämna försiktigt till den. Täck sedan med kakaokokos men spara lite till sidorna av kakorna. Ställ formen kallt i ca 2 timmar. Sedan är det bara att skära upp rutor i lagom storlek och doppa sidorna i resteranade kokosblandning.


Tips:
Då kakan är både gluten och laktosfri är en perfekt att ha med till jobbet och fredags fikat om man har arbetskompisar med matallergier och intoleranser. Det går även bra att byta ut gelatinpulvret mot agaragar om man vill göra den möjlig för vegetarianer också att ta en bit.

Vill man så kan man lägga rånkex på toppen när man slätat till smeten och sen blir de kakans botten när man skärt upp den efter att den har stelnat. Det gör kakan lite stabilare, den är ju lite dallrig i sig självt.

Happy Baking!
/Malin​

Gillar

Kommentarer