by Malin Sahlberg

Knäckflan med arrakskräm

Hej!
Idag blir det ett tips på en klassiker för mig, knäckflan med arrakskräm. Jag bakade dessa igår kväll tillsammans med min mamma, trots en del bråk med ugnen så blev resultatet riktigt gott. Det är svårt att misslyckas med dem helt enkelt. Knäckflanen är något som jag verkligen förknippar med min uppväxt, de fanns ofta hemma när jag var liten. Flanen läggs ihop två och två med en smörkräm smaksatt med arrak mellan , fast jag har alltid ätit flanen som de är för krämen för den är inte riktigt min cup of tea.

Detta är en väldigt lätt kaka att göra, bara att hälla i alla ingredienserna i en bunke och blanda ihop med en slev. En kaka alla kan baka!

Ingredienser:

- Knäckflan -
2 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
0,5 dl sirap
150 g smält smör
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kaffegrädde

- Arrakskräm -
200 g smör
1,5 dl florsocker
Arraksessens

Gräddning: 200 grader, ca 5 minuter
Ca 24 st.

Gör så här:
Börja med att smälta smöret, häll det sedan tillsammans med övriga ingredienser till flanen i bunke och blanda ihop det med en slev. Klicka ut en knapp matsked stora kakor på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt, de flyter ut en hel del. Ca 8 på varje plåt är lagom. Grädda i övre delen av ugnen.

Gör smörkrämen under tiden flanen är i ugnen. Vispa ihop rumsvarmt smör, florsocker och tillsätt sedan arraksessens efter tycket och smak. (Jag hade i ungefär 1,5 tsk.)

Förvara flanen och smörkrämen var för sig och lägg ihop dem precis innan de ska serveras, då håller sig flanen krispiga och goda mycket bättre.

Tips:
Tänk bara på att ta fram smörkrämen en stund innan den ska bres på, så den hinner mjukna. Annars är risken att flanen går i småbitar.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer

ozzypiff,
Dessa låter grymt goda:)
www.starsinlife.blogg.se