Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Knäckflan med arrakskräm

En klassisk knäckflan med arrakskräm som är lätt att göra och perfekt för alla bakentusiaster.

    Hur

    1.

    Börja med att smälta smöret, häll det sedan tillsammans med övriga ingredienser till flanen i en bunke och blanda ihop det med en slev.

    2.

    Klicka ut en knapp matsked stora kakor på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt, de flyter ut en hel del. Ca 8 på varje plåt är lagom.

    3.

    Grädda i övre delen av ugnen på 200 grader i ca 5 minuter.

    4.

    Gör smörkrämen under tiden flanen är i ugnen. Vispa ihop rumsvarmt smör, florsocker och tillsätt sedan arraksessens efter tycke och smak. (Jag hade i ungefär 1,5 tsk.)

    5.

    Förvara flanen och smörkrämen var för sig och lägg ihop dem precis innan de ska serveras, då håller sig flanen krispiga och goda mycket bättre.

    6.

    Tänk bara på att ta fram smörkrämen en stund innan den ska bredas på, så den hinner mjukna. Annars är risken att flanen går sönder.

    Ingredienser

    2 dl strösocker

    2 dl havregryn

    2 dl vetemjöl

    0,5 dl sirap

    150 g smält smör

    0,5 tsk bakpulver

    1 tsk vaniljsocker

    0,5 dl kaffegrädde

    200 g smör

    1,5 dl florsocker

    efter tycke och smak arraksessens