Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Kladdkakesmulpaj

Måndag!

Gör ett nytt försök med detta inlägg, hade precis skrivit klart för en timme sedan när allt försvann vid publiceringen trots att det var sparat... hur är det ens möjligt?

Anyway,

Födelsedagshelgen är över för denna gången, har firat lite fredag, lördag och söndag så denna födelsedag gick inte obemärkt förbi. Det gillas, jag tycker om att fira och tycker att vi ska fira stort som smått. Allt från födelsedagar, framgångar och även små fina saker i vardagen. Fira mera helt enkelt!


Hur

Kladdkaka

1.

Börja med att smälta smöret i en kastrull/gryta (som ska rymma hela smeten). Ta bort grytan från spisen och blanda ner sockret ordentligt. Rör ner mjöl, vaniljsocker, salt och kakao.

Blanda sist ner äggen och se till att allt är väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter

Gör smuldegen medans kladdkakan förgräddas.

Smulpaj

1.

Nyp ihop smöret med socker och vetemjöl till en smuldeg. Blanda hallonen med potatismjölet så de blir helt täckta.

Ta fram kladdkakan från ugnen och höj upp ugnsvärmen till 225 grader. Fördela hallonen över kakan och strö sedan över smuldegen jämnt över bären. Ställ tillbaka formen i ugnen och grädda i ca 15- 20 minuter. Den ska vara lite vobblig fortfarande när den tas ut och ha fått en fin gyllene färg på toppen.

Låt kakan svalna och förvara svalt tills servering. Passar perfekt tillsammans med lite grädde, vaniljglass eller vaniljsås men är också riktigt god precis som den är!

Ingredienser

Kladdkaka

100 g smör

2 dl strösocker

2 ägg

1 dl vetemjöl

3 msk kakao

1,5 tsk vaniljsocker

0,25 tsk salt

Gräddning: 175 grader ca 8-10 minuter

Smulpaj

50 g smör

1 dl vetemjöl

1 dl stösocker

150 g hallon

0,5 msk potatismjöl

Gräddning: 225 grader, ca 15-20 minuter