Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Kladdkakegrottor

Tillbaka till det vi gillar allra bäst, småkakor!

Och inte vilka småkakor som helts utan grottor och den här gången kan det blivit den godaste varianten hittills. Tänk den spröda ljuvliga mördegen fylld med kladdkaka, en kombination som inte alls går att beskriva med ord. Det är bara att sätta igång och baka för att sen njuta:)

Hur

Mördeg

1.

Blanda alla ingredienser till mördegen i matberedaren eller gör det för hand. Tänk på att göra det snabbt oavsett metod, det ska bara precis gå ihop till en deg.

2.

Dela sedan degen i ca 20 lika stora delar (bäst är att använda våg här) och rulla dem till släta bollar. Placera dem på en bakplåtspappersklädd plåt med mellanrum och gör en grop mitt i varje boll och och ställ kallt medans du gör kladdkakesmeten.

Kladdkakesmet

1.

Börja med att smälta smöret i en kastrull/gryta. Ta bort grytan från värmen och blanda ner sockret ordentligt. Rör ner mjöl, vaniljsocker, salt och kakao. Blanda sist ner äggen och se till att allt är väl blandat.

Montering

1.

Ta fram grottorna från kylen. Fyll sedan varje grop med kladdkakesmet, enklast är att ta hjälp av en spritspåse och inte ha så stort hål i den. Men det går så klart även ösa med två skedar eller så också:)

2.

Grädda sedan kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna- sen är det klart att njuta!

Ingredienser

Mördeg

125 g smör

3 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 st äggulor

Kladdkakesmet

50 g smör

1 dl strösocker

1 st ägg

0,5 dl vetemjöl

1,5 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt