by Malin Sahlberg

Kardemummaskorpor

Hej!
Middagen är bortdukad och det förbereds för lite yatzy här bredvid mig just nu. Får nog förbereda mig på en förlust, gillar att spela spel men yatzy är inte favoriten. Det kan i och för sig mest bero på att jag inte så ofta vinner när jag spelar just det. För att vinna är ju viktigt det vet ju alla ;-p

Just nu är jag i huset på landet och här dricks det betydligt oftare kaffe än hemma i stan. kaffe i sig är ju underbart gott men kan nog tycka att det blir ännu snäppet bättre med något gott till. Men det är inte hållbart att äta bullar och kakor till varje kopp kaffe hela semestern hur gott det än må vara så jag bakade något som passar perfekt till den lilla förmiddagsfikan eller till morgonkaffet- små kardemummaskorpor! En liten munsbit som dessutom inte innehåller direkt mycket socker så det är inte hela världen om man skulle råka ta två...

Ha en skönt kväll- nu ska jag spela yatzy, hoppas på en seger för ovanlighets skull.
KramIngredienser
150 g smör (rumsvarmt)
0,5 dl strösocker
1 st ägg
3,5 tsk kardemumma (mald)
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl

Gräddning: 225 grader 8 minuter + 100 grader 10 minuter

Ca 120 små skorpor

--------------------------------------------------------

Gör så här:
Vispa ihop smöret och sockret ordentligt. Rör sedan ner ägget så det blandas helt och tillsätt sedan kardemumma och mjölk. Blanda ihop och rör sedan ner mjöl och bakpulver, knåda ihop till en kletig deg.

Mjöla händerna och dela degen i två delar. Dela de i två delar var så det är fyra degbitar. Fortsätt att dela de degbitarna i två (så det är åtta bitar) och rulla ut de sedan till en rulle ca 25-30 cm lång. Dela rullen i 16 lika stora bitar (enklast är att dela heltiden på mitten tills det är rätt antal). Rulla de små degbitarna och lägg på bakplåtspappaersklädda plåtar.

Grädda skorporna först på 225 grader i ca 8 minuter, ta ut plåten och tryck till skorporna direkt med en gaffel för att platta till dem. När alla plåtarna är gräddade på 225 grader och kakorna plattade, sänk värmen i ugnen till 100 grader och grädda skorporna en gång till i ca 10 minuter.

Förvara dem en lufttät burk så håller de några veckor!Happy Baking!
/Malin


Gillar

Kommentarer

FruSandberg
FruSandberg,
Vilka fina koppar 👍 ser otroligt gott ut
nouw.com/frusandberg
Fredagskakan
Fredagskakan,
Tack!! Visst är de fina, arvegods från gammelfarmor:-)
nouw.com/fredagskakan
fridaskök
fridaskök,
Åh, vad gott! De här måste jag prova!
nouw.com/fridaskök
Fredagskakan
Fredagskakan,
Ja gör det! Perfekta att göra och ha som backup vid oväntade fikagäster eller om man själv blir sugen😜
nouw.com/fredagskakan