by Malin Sahlberg

Kardemummakladdkaka med rabarber och maräng

Frysrens pågår.

Detta recept innehåller så mycket av mina favoritsmaker tillammans, kardemumma, rabarber, hallon och så lite söt maräng för att balansera upp det. En enkel kladdkaka med sylt och maräng på toppen men som kan ersätta vilken tårta som helst om ni frågar mig..

Kram!


INGREDIENSER

-hallon &rabarbersylt-
125 g hallon
125 g rabarber
250 g Syltsocker

-kardemummakladdkaka-
150 g smör
2 st ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjöl
2 tsk mald kardemumma

Gräddning: 150 grader, ca 25-30 minuter

-italiensk maräng-
100 g äggvita
70 g vatten
185 g strösocker


GÖR SÅ HÄR:


-hallon & raberbersylt-
Skölj, ansa och skär rabarbern i mindre bitar eller mixa dem om man vill ha en slät sylt. Blanda ihop med syltsockret och hallonen och låt koka under omrörning i ca 8-10 minuter. Skumma sylten riktigt noga och häll sedan upp i välrengjord varm burk och förvara sedan sylten svalt och mörk.

kardemummakaka-
Börja med att smöra och bröa en springform med 22 cm i diameter. Smält smör och låt svalna. Rör ihop ägg och socker. Tillsätt sedan vaniljsocker, kardemumma och rör ihop så allt blandas. Blanda sist ner smör och mjöl och häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min eller tills kakan är fast i kanterna men lite vobblig i mitten.

-maräng- (görs precis innan montering och servering)
Blanda ihop vatten och socker i en kastrull och låt det koka upp till 121 grader (använd digital termometer) Samtidigt som sockerlagen ställs på spisen, börja vispa äggvitan i bakmaskinen. Äggvitan ska ha börjat bli vit och fluffig när sockerlager en uppe i temperatur.

Häll då sockerlagen sakta i en jämn tunn stråle ner i äggvitan samtidigt som maskinen vispar på hög hastighet. Sänk hastigheten lite när sockerlagen är blandad med äggvitan och fortsätt vispa till marängen är glansig, lite seg och ger en fin jämn näbb när vispen dras upp. Marängen behöver inte vara helt kall, utan den är klar fast den är ljummen. Montera en tyll i en spritspåse och fyll på med marängsmeten.

-montering-
När både kaka och sylt har svalnat ordentligt går det göra marängen och sedan lägga ihop allt. Börja med att placera kakan på ett serveringsfat och bred sedan ut en ordentligt lager sylt på toppen av den. Spritsa sedan marängen ovan på sylten. Bränn av och sedan är det klart att njuta :)HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar