by Malin Sahlberg

Kardemummabullar

Hej!!
Sista lediga dagen denna lång helg och nu börjar vardagen på riktigt. Ser fram emot tiden som kommer, har mycket kul att se fram emot både privat och en hel del kul grejer med Fredagskakan väntar också. Hoppas bara att de ljusare eftermiddagarna kommer fort så jag inte är så beroende av att baka och fota allt på helgerna för att bilderna ska funka.

Idag har jag hängt i köket mest hela dagen, bakat bullar, kakor och fixat med mat. Ska röja klart köket så fort jag skrivit klart här, det blir en hel del disk av allt bakande och utan diskmaskin tar det väldigt snabbt över diskbänken.

En av de grejer som jag bakade idag var kardemummabullar, ljuvligt luftiga och saftiga med fyllning av mandelmassa och kardemumma. Så galet gott, älskar verkligen kardemummabullar. Detta recept kräver lite planering då det görs med fördeg som måste stå minst fem timmar innan man sätter själva vetedegen. Sen ska man inte slarva med jästiderna både för degen och bullarna heller men det är så värt att ge det ordentligt med tid. Bästa bullarna med knappt någon jäst alls!

Kram på er<3

Ingredienser

Fördeg
5 g jäst
250 g vatten
250 g vetemjöl

Deg
fördegen från ovan
650–700 g vetemjöl
250 g mjölk
6 g salt
10 g kardemumma (mortlad)
150 g socker
150 g smör

Fyllning
150 g smör (rumsvarmt)
200 g mandelmassa
40 g vaniljsocker
20 g finmald kardemumma

äggvita
pärlsocker

Gör så här:
Rör ihop jäst, mjöl och vatten i en bunke. Täck med lock och låt den stå i rumstemperatur i minst fem timmar så att fördegen bubblar igång ordentligt.

Blanda ihop fördegen med mjöl, mjölk och salt. Arbeta ihop till en deg, för hand eller i maskin. Tillsätt sedan smör och socker och knåda tills degen gått ihop och blivit spänstig, det tar lite tid, runt 10 minuter i maskin. Vänta med att tillsätta mer mjöl även om degen verkar väldigt kladdig, den kommer ihop under tiden den knådas. Stjälp upp degen, forma till den och täck dem , med plastfolie och låt den vila i ca 30-60 minuter.

Dela degen i två delar, mjöla bakbordet och kavla ut en av degbitarna till en rektangel. Bred på hälften av smör, riv över mandelmassa (hälften) och strö på vaniljsocker (hälften). Rulla ihop degen som en rulltårta och skär i lagom tjocka skivor. Lägg dem i bullformar på en plåt. Upprepa likadant med den andra degbiten.

Stänk lite vatten på bullarna och lägg över en bakduk. Låt dem jäsa i minst 1,5 timmar.

(en det går också att långtidsjäsa dem genom att sätt in dem i en avstängd ugn och låt jäsa över natten eller cirka 7–8 timmar.)

Efter jäsning- Ta fram plåtarna från ugnen om det jäst där och sätt på den på 250 grader. Pensla bullarna med lite uppvispad äggvita och strö över pärlsocker. När ugnen kommit upp i temp, sänk till 200 grader (varmluft, annars 225 grader) och ställ in plåten. Grädda bullarna så de får en härlig färg, ca 8-10 minuter.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer

Sarathornes
Sarathornes,
Detta låter så gott!
nouw.com/sarathornes
Fredagskakan
Fredagskakan,
Eller hur! En kardemumma till fikat är ju så gott😋
nouw.com/fredagskakan
Frufura,
Såg ju underbart gott ut. Spännande med en fördeg. Det har jag aldrig testat. Vilka är fördelarna med en fördeg?
www.frufura.se
Fredagskakan
Fredagskakan,
Tack!
Fördelarna skulle jag säga är att degen blir smidigare och mer lättarbetad. Sen blir bullarna saftigare och håller bättre😊
nouw.com/fredagskakan