Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

kaffesemlor

Äntligen är de tid för semlor igen! Ett av mina absoluta favoritbakverk. Eftersom jag fyller år mitt i semmelsäsongen har jag ofta firat födelsedagen med just semlor!

Är du som jag en riktig kaffeälskare kommer här den optimala semlan- Kaffesemlan! En lättvispad grädde smaksatt med god kaffesmak, fluffig kardemummabulle och ihop med det en hasselnötsmassa som även den fått lite kaffesmak. Det här är sååå gott! Testa, receptet hittar ni här nedan och vill du ta en genväg? Köp färdiga bullar och gör bara hasselnötsmassan och grädden.


    Hur

    Fördeg

    1.

    Börja med att värma mjölken så att den blir fingervarm.

    2.

    Smula jästen i en bunke till bakmaskinen och blanda ner mjölk och mjöl. Kör på medelhastighet tills det blir en deg. Låt degen vila i ungefär en kvart.

    deg

    1.

    Tillsätt sedan de resterande ingredienserna till degen i fördegen. Arbeta degen på medelfart eller strax över i cirka 10 minuter tills den blir glansig och släpper ordentligt från bunken när den blandas runt.

    2.

    Del upp degen i jämnstora bitar, cirka 80 g per bulle. Rulla degbullarna släta och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt dem jäsa under duk i cirka 2 timmar.

    3.

    Grädda sedan mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter tills de får en fin gyllene färg.

    Hasselnötsmassa

    1.

    Mixa nötterna i en matberedare, låt de gärna ha lite bitar kvar för att få en konsistens med lite tuggmotstånd på massan. Tillsätt sedan kaffe, florsocker, salt och vatten, fortsätt mixa så allt blandas väl. Känns hasselnötsmassan lite för trög, tillsätt lite mer vatten tills den får en önskad konsistens. Vänd ner någon matsked av den vispade kaffegrädden för att göra massan extra krämig.

    Montering

    1.

    Vispa grädden tillsammans med kaffet och fyll i en spritspåse med grövre tyll. Fyll också gärna hasselnötsmassan i en spritspåse för att enklare kunna fylla semlan.

    Klipp eller skär bort locket, gröp ur lite inkråm om det inte följer med tillräckligt från locket. Fyll på med hasselnötsmassa och spritsa grädden över. Lägg på locket och pudra med florsocker och lite kakao på toppen precis innan servering.

    Ingredienser

    Fördeg

    25 g jäst

    200 g mjölk

    250 g vetemjöl

    deg

    175 g vetemjöl

    1 st ägg

    0,5 tsk salt

    100 g smör

    90 g strösocker

    6 g mald kardemumma

    Gräddning: 220 grader, ca 8-10 minuter

    Hasselnötsmassa

    200 g hasselnötter

    1,5 dl florsocker

    0,75 dl vatten

    1,5 tsk Nescafé Lyx

    2 msk vispad grädde

    1 krm salt

    Grädde

    3 dl vispgrädde

    1,5 tsk Nescafé Lyx

    Garnering

    Florsocker

    Kakao