Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Juni och Teds doptårta

En version av en klassisk prinsesstårta med hallon- och vit chokladkräm samt hemkokt vaniljkräm.

    Hur

    1.

    Botten- Ta fram tre stycken likadana glas och knäck äggen i det ena. Mät sedan upp lika stor mängd mjöl och socker i vadera glas som äggen. Vispa ägg och socker så det blir ordentligt fluffigt och vitt. Blanada ner bakpulvret och vaniljpulvret i mjölet och vänd sedan ner det i äggvispet och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen.

    2.

    Hallon och vitchokladkräm- Lägg hallonen i en kastrull och koka dem till en puré, låt de koka i minst 3-5 minuter om de är frusna hallon från utlandet så de kan innehålla bakterier. Bryt chokladen i små bitar och lägg i en bunke, passera de varma hallonen genom en sil ner i bunken med choklad och rör runt så att chokladen smälter och det blir en slät kräm. Tillsätt eventuellt lite av hallonkärnorna för lite textur i krämen. Ställ den sedan i kylskåpet över natten för att tjockna.

    3.

    Vaniljkräm- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll mjölken och grädden i en kastrull och lägg i både vaniljstång och frön också. Koka upp gräddmjölken och ta sedan

    Ingredienser

    4 st ägg

    strösocker

    vetemjöl

    0,5 tsk bakpulver

    0,5 tsk vaniljpulver

    500 g hallon

    500 g vitchoklad

    3 dl mjölk

    2 dl vispgrädde

    1 st vaniljstång

    5 st äggulor

    1,5 dl strösocker

    3 msk maizena

    25 g smör

    250 g mjukt smör

    4 dl florsocker

    1 msk vaniljsocker