by Malin Sahlberg

Juni och Teds doptårta

God kväll!
Hur står det till? Fint hoppas jag.
Jag har haft fullt upp tidigare i veckan både på jobbet och med vänner efter det så jag har inte hunnit uppdatera här inne med receptet på doptårtan jag gjorde åt fina vänner och tillika bästa grannarna. Det var dop för deras lilla Juni och hennes kusin Ted. Mysigt med kusindop!

Det är min version på en klassisk prinssestårta. En fyllning på hallon och vitchoklad i kombination med hemkokt vaniljkräm, det brukar alltid bli omtyckt.

Ingredienser

Botten
4 st ägg
strösocker
vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Gräddning 175 grader, ca 20-25 minuter

Hallon- och vitchokladkräm
500 g hallon
500 g vitchoklad

Vaniljkräm
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
5 st äggulor
1,5 dl strösocker
3 msk maizena
25 g smör

Smörkräm
250 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Det underbara receptet på vaniljkräm kommer från härliga Caroline, Älska att baka.


Gör så här:

Botten- Ta fram tre stycken likadana glas och knäck äggen i det ena. Mät sedan upp lika stor mängd mjöl och socker i vadera glas som äggen. Vispa ägg och socker så det blir ordentligt fluffigt och vitt. Blanada ner bakpulvret och vaniljpulvret i mjölet och vänd sedan ner det i äggvispet och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen.

Hallon och vitchokladkräm- Lägg hallonen i en kastrull och koka dem till en puré, låt de koka i minst 3-5 minuter om de är frusna hallon från utlandet så de kan innehålla bakterier. Bryt chokladen i små bitar och lägg i en bunke, passera de varma hallonen genom en sil ner i bunken med choklad och rör runt så att chokladen smälter och det blir en slät kräm. Tillsätt eventuellt lite av hallonkärnorna för lite textur i krämen. Ställ den sedan i kylskåpet över natten för att tjockna.

Vaniljkräm- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll mjölken och grädden i en kastrull och lägg i både vaniljstång och frön också. Koka upp gräddmjölken och ta sedan av den från värmen och låt det stå och dra i ungefär en kvart. Vispa under tiden äggulor, maizena, och socker så det blir ljust och pösigt. Sila ner gräddmjölken i äggvispet och vispa ihop det så det blir slätt. Häll tillbaka det i kastrullen och sjud under konstant omrörning tills det tjocknar ordentligt. Håll koll för det får absolut inte koka, då skär sig krämen. Ta av krämen från värmen när den har lagom konsistens och rör ner smöret så det blir en blank kräm. Häll över krämen i en bunke och täck krämen med plast direkt på ytan. Låt den stå fram en liten stund men låt den svalna helt i kylskåpet.

Smörkräm- vispa det riktigt rumsvarma smöret och florsockret ordentligt, ca 5-7 minuter. Tillsätt vaniljsockret. Skulle den kännas lite för mjuk, ställ i så fall in den en liten stund i kylen.

Montering- dela botten i tre lika tjocka delar. Börja med en del av botten bred på vaniljkrämen och lägg på en del av botten till. Lägg på hallonkrämen och avsluta med sista delen av botten.Bred på smörkrämen runt om och täck med ett utkavlat marsipanlock. Dekorera valfritt!

Tips: Man kan med fördel montera tårtan i samma springform som botten bakades i. Täck då sidorna gärna med OH-plast ifall att fyllningarna läcker lite i sidorna Låt den gärna stå någon timme i kylskåpet så hinner den sätta sig innan smörkrämen breds på.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer

MrsHenriksson
MrsHenriksson,
Fredagskakan
Fredagskakan,
Tack snälla🙏🏼😊
nouw.com/fredagskakan
Cecilia,
Så fin. Hallon och vitchokladkräm måste jag testa nästa gång jag gör tårta.
www.cavegirl.se
Fredagskakan
Fredagskakan,
Tack! Ja gör det, den är supergod:-)
nouw.com/fredagskakan