Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Julig Charlotte Royal

Hej och hallå!

Idag blir det fortsatt saffransfest här inne men för ovanlighetens skulle så är det inte mitt recept jag delar med mig av..

För jag har tillsammans med mina fina bloggvänner haft en bakutmaning där vi alla har bakat samma recept men fått tolka det smakmässigt hur vi har velat. Grundrecept är från Simonas fina bakbok -  SIMONAS SÖTA (klicka på länken för bästa julklappserbjudandet) .

Det är en Charlotte Royal-tårta som vi alla har gjort. Min variant är med en saffranskaka och hallonmousse. Supergoda smaker ihop och roligt att servera en tårta som inte kanske har det mest traditionella utseendet även om den inte är helt ovanlig heller. 

Klicka gärna in hos mina bakvänner för att se hur de har tolkat utmaningen:


Hur

Rulltårta

1.

Vispa ägg, socker, saffran och vaniljsocker ljust och pösigt. Blanda ihop mjöl, och bakpulver, sikta edan ner det i äggvispet. Blanda ner mjölken och häll sedan smeten på en bakplåtspappersklädd plåt/ långpanna. Grädda i mitten av ugnen.

2.

Strö över lite socker på toppen av den färdiggräddade kakan och stjälp upp den på ett nytt bakplåtspapper. Pensla lite kallt vatten på bakplåtspappret som varit med kakan i ugnen för att få det att släppa lättare. Bred på sylt i ett jämnt lager på den varma kakan och rulla sedan ihop från långsidan. Låt kakan svalna inrullad i bakplåtspappret med skarven neråt. 

3.

Gör under tiden moussen

Hallonmousse

1.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem stå i ca 10 minuter. Koka upp hallonen i en kastrull och låt dem småputtra till de blivit mosiga och släpper vätska. Passera hallonen genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Häll tillbaka hallonsåsen i kastrullen och låt stå på lägsta effekt på spisen. Kram ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i hallonsåsen. Tillsätt även den vita chokladen (finhackad) och rör till en jämn kräm. Låt krämen svalna

Vispa under tiden grädden till mjuka toppar. Vänd därefter ner hallonkrämen i grädden och blanda försiktigt men väl.

Klä en skål med höga kanter med plastfolie. Skär rulltårtan i centimetertjocka skivor ( 15 st behövde jag) och täck skålens botten och väggar med dem. De behöver ligga tajt för att inte moussen ska läcka ut för mycket. 

Fyll skålen med moussen och jämna till ytan. Täck med plast och låt den stå kallt i minst 4 timmar för att moussen ska sätta sig.

Stjälp upp tårtan på ett fat för servering och dekorera valfritt :)

Klart att avnjutas!

Ingredienser

Rulltårta

3 st ägg

1,5 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

0,5 g saffran

0,5 dl mjölk

Gräddning: 225 grader, ca 5 minuter

1 dl hallonsylt

Hallonmousse

6 st gelatinblad

250 g hallon

150 g vit choklad

4 dl vispgrädde