by Malin Sahlberg

Jordgubb- och vaniljtårta

God kväll!
Ska alldeles strax så och lägga mig efter en intensiv men härlig dag. Har hunnit med jobb, kompislunch, avtackning av tidigare chef och firat min mosters 50-års dag. Ska fortsätta fira henne imorgon med champagnefrukost som hon bjuder in till. Idag firade vi bara i familjen efter att vi fixat inför morgondagen i lokalen. Jag hade med mig en tårta som en av presenterna, en jordgubbs- och vaniljtårta med riktigt saftiga bottnar och fyllda och spacklad med en marängsmörkräm smaksatt med hemmagjord jordgubbssylt. Den blev uppskattad och fick fina betyg.

Nu väntar sängen och några timmar sömn innan det vankas champagne!
Kram och godnatt<3

Ingredienser

Botten
90 g smör
115 g+115 g strösocker
3 ägg (delade)
1 dl vaniljyoghurt
0,75 tsk vaniljpulver
110 g vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 nypa salt

Gräddning: 175 grader, ca 35-40 minuter

Marängsmörkräm
4 st äggvitor
225 g fint strösocker
280 g rumsvarmt smör
1,5 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
1 st citron (skalet)
15-20 stmyntablad
ca 3-4 dl fast jordgubbssylt

Gör så här:
Botten
Börja med att smöra och mjöla två runda formar som är 20-22 cm i diameter. (jag använde engångs-aluminiumformar). Vispa smör och 115g av strösockret ordentligt fluffigt och vitt. Tillsätt äggulorna en i taget. Sikta samman vetemjöl, vaniljpulver och bikarbonat och tillsätt det i äggsmeten . Vispa försiktigt ihop så att allt bara precis blandas, tillsätt yoghurten. Låt allt blandas sakta.

Lägg äggvitorna i en annan skål och vispa dem tillsammans med resterande socker ca 10 minuter i maskin tills det bildas toppar som håller formen.Vänd försiktigt ner marängen i den första smeten och fördela smeten mellan de två formarna. Grädda mitt i ugnen ca 35-40 minuter, kolla av mot slutet så att inte bottnarna övergräddas.Låt kakorna svalna i formarna och stjälp sedan upp dem för att kallna helt.

Marängsmörkräm
Lägg äggvitorna och sockret i en skål, gärna den till bakassisten om det är en metallbunke. Placera bunken över ett vattenbad och rör hela tiden tills marängsmeten kommit upp till 65 grader. (Saknar du termometer så har blandningen nått rätt temp när sockret är helt upplöst och den börjar kännas riktigt varm).

Flytta då över skålen till maskinen och börja vispa. Vispa tills marängen är helt tjock, glansig och skålen känns sval, det tar ca 10-15 minuter.

Byt till maskinens flatblandare och börja tillsätta smöret med en klick i taget under vispning på medelhög hastighet. Tillsätt sedan vaniljpulver, salt och 2 dl av jordgubbssylten, vispa in lite i taget av jordgubbssylten.Vispa tills blandningen är len och krämig. Det kan se ut som att den skär sig men fortsätt vispa för den rättar till sig igen. Känns krämen för lös, ställ den i kylen ca 10 minuter och vispa upp den fluffig och len igen.

Lägg över hälften av smörkrämen i en annan bunke och till sätt finhackade myntablad i den ena delen och det rivna citronskalet i den andra delen.

Montering
Börja med att jämna till bottnarna om de är ojämna på höjden. Lägg en botten
på ett tårtfat eller tårtbricka, bred på lite av jordgubbssylten och lägg på smörkrämen med mynta i ett jämnt lager. Bred på sylt på undersidan av den kvarvarande bottnen och lägg på den över smörkrämen. Spackla tårtan med smörkrämen med citronskal. Börja med ett tunt jämnt lager och ställ tårtan i kylen i ca 15 minuter så den sätter sig. Fördela resterande del av smörkrämen runt och på tårtan i ett jämnt lager. Dekorera efter tycket och smak med exempelvis jordgubbar, mynta och choklad.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer