by Malin Sahlberg

Jordgubb- och myntasaft


Hej!
Sent kvällsinlägg som i princip alltid. Idag har jag nog lyckats pressa in mesta möjligt på en och samma dag, så det är inte förens nu som jag har lite tid över att sätta mig framför datorn. Började dagen som vanligt med jobb men flexade ut lite tidigare för kvalitetstid med några av de finaste vännerna hemma hos en av dem som precis flyttat till nytt hus. Så underbara timmar där vi hann avhandla det mesta och skratta så tårarna sprutade. Sen en snabb vända hem innan jag blev upphämtad för sommarfika på Tabergstopp med familjen, mormor och mosters familj. Trevligt och gott, räkmacka till kvällsmat var inte alls fel. Här hade jag gärna tagit kvälll när jag kom tillbaka hem men eftersom jag impulsivt köpte 15 liter jordgubbar igår kväll och hade massor av dem kvar att ta hand om trots två omgångar sylt och en sats saft igår så var det bara att fortsätta med bären.

Så nu väntar jag på att dagens omgång saft ska rinna igenom silduken så jag kan koka upp den och fylla på flaskor, sen ska jag krypa ner i sängen. Det blir tidig uppstigning imorgon för jag ska möta upp en av mina bästa vänner för en morgonpromenad innan jobbet.

Sova, det är något jag ska försöka prioritera på semestern, för som det är nu är det inte lätt att skrap ihop tillräckligt med sömntimmar trots att jag inte behöver så där väldigt många på ett dygn.

Dagens recept blir saften jag kokade igår, jordgubbssaft med mynta. Sommar på flaska helt enkelt!

Kram och godnatt!
Sov så gott<3

Ingredienser
1 kg jordgubbar
4 dl vatten
2 dl myntablad (ca en kruka)

5 dl strösocker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Gör så här:
Börja med att rensa och skölj jordgubbarna, dela dem sedan på mitten. Koka upp vattnet i en stor kastrull och lägg sedan i jordgubbarna och myntan. Låt det koka i cirka 10 minuter så bären släpper sin vätska. Häll saften i en silduk och låt den stå och självrinna i ca 30 minuter. Mät sedan upp saften och beräkna sockermängden.

Häll över den avrunna saften i en rengjord kastrull och koka upp på nytt. Tillsätt sockret under omrörning. Lös upp natriumbensoat i lite av saften och rör sedan ner det i kastrullen. Ta av saften från spisvärmen och låt den stå en kort stund och skumma sedan ytan. Häll upp saften på varma, steriliserade flaskor. Förvara sedan saften svalt.


Happy Baking!
/Malin

Edit: Inlägget skulle publicerats igår kväll men något gick fel...

Gillar

Kommentarer