by Malin Sahlberg

Ironmanfrallor- kalljästa

Hej!
Så var äntligen sista jobbveckan innan semestern här, endast några få dagar kvar innan LEDIGHETEN är här! Så efterlängtad på alla sätt, jag ska verkligen ta dessa veckor och träna mig på att ta det lugnt och inte göra speciellt mycket. Stor kontrast till min vardag vanligt vis alltså men säkert nyttigt. Så är planen i alla fall sen får vi se hur verkligheten blir, det går ju alltid att dra igång renoveringsprojekt i huset på landet och det börjar krypa i kroppen.

Igår gick Ironman 70.3 av stapeln här i Jönköping. Vilken folkfest det blev, fullt med folk som hejade fram atleterna som gav sig på den inte så lilla utmaningen som det innebär att ta sig igenom tävligen. Hörde idag av några som tävlade igår att det hade varit mycket folk runt hela banan, även de delarna som gick en bra bit ut på landsbygden, måste varit en fantasisk upplevelse för alla deltagare.

Som jag skrev i förra inlägget så packade jag ihop frukost med nygräddade kalljästa frallor och lite annat gott och cyklade ner till simstarten och mötte upp bror och svägerska. Där hade vi sedan frukostpicknick utmed bryggkanten i solskenet innan startskottet ljöd. En helt ljuvlig start på dagen. Frallorna fick bästa betyget och gick åt som smör i solsken, kan verkligen rekommendera er att testa dem. Får dock be om ursäkt för dåliga bilder på dem, kände mig löjlig där ut med bryggan när jag försökte styla till en trevlig frukostbild med massa folk runt omkring så jag fick inte till bilderna alls tyvärr. Jag ska baka dem snart igen och då får jag nog allt fota om dem och uppdatera här med bättre bilder.

Kram på er<3

Ingredienser

12 g jäst
400 g vatten
10 g salt
25 g honung
30 g rågkross
230 g grahamsmjöl
275 g vetemjöl

solroskärnor
mjöl till utbakning


Gräddning: 250 grader, ca 12 minuter


------------------------------------------------------------------------

Gör så här:

PÅ KVÄLLEN- Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör så jästen löser sig. Tillsätt salt och honung och rör ihop. Blanda ner mjölsorterna och rör ihop allt till en kladdig deg.

Täck degbunken med plastfolie och ställ in i kylen för att jäsa över natt eller i ca 8-10 timmar.


PÅ MORGONEN- Sarta ugnen på 250 grader och sätt in en tom plåt.

Häll ut degen på mjölat bakbord. Knåda ihop den och kvala/tryck ut degen till en rektangel på ca 20×40 cm.
Vik sedan degen dubbel på längden så den blir 10x40 cm. Dela längden i 8-10 bitar och pensla dem med vatten och garnera med solroskärnor. Jäs frallorna ytterligare 30 min på bänken, täckta med bakduk.

Ställ en rostfri skål med ca 1 dl vatten på botten i ugnen.

Ta ut plåten ur ugnen när den är varm och det är dags att grädda bröden. Lägg över bakplåtspappret med bröden på den varma plåten. Grädda sedan bröden mitt i ugnen i ca 12 min. Låt dem svalna under bakduk på galler.

Klart!


Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer