by Malin Sahlberg

Hjortrontårta

Hello!
​Nästa recept som jag vill lyfta lite extra från arkivet är denna ljuvliga hjortrontårta. Jag har bara sett den hos vårt konditori i Sävsjö där vi handlar när vi är i huset på landet. Ett fantastiskt litet konditori där de har mycket av de traditionella bakverken. Så detta recept blir min version av Vildmarkstårtan från Melins konditori, vaniljbottnar, vaniljkräm, sylt och grädde, enkelt, klassiskt och alldeles ljuvligt!

Alla fina bilder har Jessie (photoartbyjess) tagit!

Ingredienser
3 st ägg
strösocker
vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gräddning: 150 grader, ca 25 minuter

Vaniljkräm
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
5 st äggulor
1,5 dl strösocker
3 msk maizena
25 g smör

2,5 dl hjortronsylt

3 dl vispgrädde


GÖR SÅ HÄR:

Tårtbotten- Ta fram tre stycken likadana glas och knäck äggen i det ena. Mät sedan upp lika stor mängd mjöl och socker i vadera glas som äggen. Vispa ägg och socker så det blir ordentligt fluffigt och vitt. Blanda ner bakpulvret och vaniljpulvret i mjölet och vänd sedan ner det i äggvispet och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 15 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen.

Vaniljkräm- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll mjölken och grädden i en kastrull och lägg i både vaniljstång och frön också. Koka upp gräddmjölken och ta sedan av den från värmen och låt det stå och dra i ungefär en kvart. Vispa under tiden äggulor, maizena, och socker så det blir ljust och pösigt. Sila ner gräddmjölken i äggvispet och vispa ihop det så det blir slätt. Häll tillbaka det i kastrullen och sjud under konstant omrörning tills det tjocknar ordentligt. Håll koll för det får absolut inte koka, då skär sig krämen. Ta av krämen från värmen när den har lagom konsistens och rör ner smöret så det blir en blank kräm. Häll över krämen i en bunke och täck krämen med plast direkt på ytan. Låt den stå fram en liten stund men låt den svalna helt i kylskåpet.

Montering- Börja med att vispa grädden. Blanda ca 2 dl hjortronsylt med en klick av den vispade grädden.
Dela tårtbotten i tre lika tjocka delar och lägg en av dem på en tårtbricka eller serveringsfat. Bred på ett jämnt lager vaniljkräm och lägg på nästa del av tårtbotten. Lägg på ett lager av hjortrongrädden och avsluta med sista delen av tårtbotten. Bred ett jämnt tunt lager av grädde runt hela tårtan. Ta ca 2 msk hjortronsylt och smält den försiktigt i micron eller i en kastrull på spisen. Bred ut sylten på toppen av tårtan. Fyll en spritspåse med grädde och spritsa valfritt mönster av grädde runt hela tårtan.

Efter det är det bara att avnjuta en denna ljuvliga hjortrontårta!

HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer

AnnBritt
,
Å, tårtan från Sävsjö är så god. När jag fyllde 25 så beställde jag den tårtan och bad en kompis, som då bodde i Vrigstad, att hämta den till min fest! Ska absolut spara receptet och baka vid tillfälle!!😋
Fredagskakan
Fredagskakan,
ah så kul!! Visst är den fantastiskt god, hoppas du kommer tycka om den hembakade lika mycket 😊
nouw.com/fredagskakan