by Malin Sahlberg

Hjortrontårta

Hello!
Söndag och en dag som kommer spenderas i köket till största del, har ett gäng olika bakprojekt som måste påbörjas idag. Idag hade varit en bra dag att ha mer än en ugn för att kunna öka effektiviteten lite extra.

Det är mycket temadagar som passar fint för oss som gillar att baka just nu. Idag är det gräddtårtansdag, och det kan ju så klart inte gå obemärkt förbi. Jag klurade ett tag på vad jag skulle göra för variant på tårtan, spontant tänker jag alltid på en jordgubbstårta när jag hör gräddtårta men det känns inte alls rätt i denna tiden när det är höst, för det är ju ont om fina svenska jordgubbar nu. Men så kom jag och tänka på den ljuvliga hjortrontårta som jag bara har sett hos vårt konditori i Sävsjö där vi handlar när vi är i huset på landet. Ett fantastiskt litet konditori där de har mycket av de traditionella bakverken. Så detta recept blir min version av Melins konditoris Vildmarkstårta, vaniljbottnar, vaniljkräm, sylt och grädde, enkelt, klassiskt och alldeles ljuvligt!

Alla fina bilder har Jessie (photoartbyjess) tagit!

Ingredienser
3 st ägg
strösocker
vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gräddning: 150 grader, ca 25 minuter

Vaniljkräm
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
5 st äggulor
1,5 dl strösocker
3 msk maizena
25 g smör

2,5 dl hjortronsylt

3 dl vispgrädde


Gör då här:

Tårtbotten- Ta fram tre stycken likadana glas och knäck äggen i det ena. Mät sedan upp lika stor mängd mjöl och socker i vadera glas som äggen. Vispa ägg och socker så det blir ordentligt fluffigt och vitt. Blanda ner bakpulvret och vaniljpulvret i mjölet och vänd sedan ner det i äggvispet och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 15 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen.

Vaniljkräm- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll mjölken och grädden i en kastrull och lägg i både vaniljstång och frön också. Koka upp gräddmjölken och ta sedan av den från värmen och låt det stå och dra i ungefär en kvart. Vispa under tiden äggulor, maizena, och socker så det blir ljust och pösigt. Sila ner gräddmjölken i äggvispet och vispa ihop det så det blir slätt. Häll tillbaka det i kastrullen och sjud under konstant omrörning tills det tjocknar ordentligt. Håll koll för det får absolut inte koka, då skär sig krämen. Ta av krämen från värmen när den har lagom konsistens och rör ner smöret så det blir en blank kräm. Häll över krämen i en bunke och täck krämen med plast direkt på ytan. Låt den stå fram en liten stund men låt den svalna helt i kylskåpet.

Montering- Börja med att vispa grädden. Blanda ca 2 dl hjortronsylt med en klick av den vispade grädden.
Dela tårtbotten i tre lika tjocka delar och lägg en av dem på en tårtbricka eller serveringsfat. Bred på ett jämnt lager vaniljkräm och lägg på nästa del av tårtbotten. Lägg på ett lager av hjortrongrädden och avsluta med sista delen av tårtbotten. Bred ett jämnt tunt lager av grädde runt hela tårtan. Ta ca 2 msk hjortronsylt och smält den försiktigt i micron eller i en kastrull på spisen. Bred ut sylten på toppen av tårtan. Fyll en spritspåse med grädde och spritsa valfritt mönster av grädde runt hela tårtan.

Efter det är det bara att avnjuta en denna ljuvliga hjortrontårta!

Gillar

Kommentarer