by Malin Sahlberg

Hasselnötsgrottor

Då var det dags att baka igen!

Lagom för att du ska hinna baka och ha till helgfikat kommer ett nytt recept här. En variant på grottkaka eller som de heter på engelska och som jag tycker låter lite finare thumbprint cookies :)

Denna gången blev det med hasselnötter i degen och även i gropen. Gott, gott gott skulle kunna sammanfatta det på en kort och enkelt sätt. Så baka dem gärna!

puss & kramINGREDIENSER

100 g hasselnötter
1,25 dl florsocker
4 dl vetemjöl
180 g smör (rumsvarmt)
1,5 msk vaniljsocker
1 st ägg

20-25 hasselnötter och chokladknappar till gropen

Gräddning: 175 grader, 7-9 minuter

Gör så här:

Börja med att rosta hasselnötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills att skalet knäpper till och spricker. Skrubba sedan bort skalet genom att gnugga nötterna i en diskhandduk. Kör sedan nötterna i matberedaren så de blir lite mer än grovhackade alternativt hacka dem med kniv.

Blanda sedan ihop nötterna med övriga ingredienser snabbt i en matberedare, bakmaskin med vinge eller för hand. Alla tre varianter går bra, viktigast är bara att inte arbeta mer än att den precis går ihop.

Platta till degen, plasta in och låt den vila i kylskåpet i minst 20-30 minuter. Ta sedan fram den och del i lika stora delar (ca 20 st). Rulla till bollar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och gör en grop i mitten. Lägg en chokladknapp och hasselnöt i varje grop. Ställ helst plåten i kylen i ca 15 minuter och ta den direkt därifrån och in i ugnen för gräddning för att kakorna inte ska hålla bäst form.

Grädda till ljust gyllene färg- sedan är det bara fika och njuta!

HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar