by Malin Sahlberg

Hasselnötsbönder

Jag vet, namnet blev inte bra men det det enda jag kom på nu. Har ni ett bättre förslag så let me know. Men det här är i alla fall bondkakans uppdatering. Mandeln får kliva åt sidan denna gången och lämna plats åt hasselnöten istället.

Svårt att säga vilken variant som är bäst men omväxling förnöjer sägs det va?!

kram på er<3


INGREDIENSER

5,5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk sirap
200 g smör
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
50 g hasselnötter (grovhackade)

Ca 40 kakor

Gräddning: 200 grader, ca 5-7 minuter

GÖR SÅ HÄR:

Lägg mjöl, socker, sirap i skålen till bakmaskinen. Blanda bikarbonatet med vattnet och häll i det också i skålen. Använd flatblandaren/ vingen och blanda på låg hastighet. Tillsätt smöret, (skuret i små bitar) undan för undan.

När smöret fördelats ordentligt med övriga ingredienser, blanda ner hasselnötterna. Häll upp degen på arbetsbänken och knåda snabbt ihop och dela i två delar.

Rulla ut två rullar av degbitarna, ca 5-6 cm i diameter. Rulla in dem i plast och låt vila i ca 20 minuter i kylskåpet.

Ta fram rullarna och skär ca 1cm tjocka skivor och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen tills de precis fått lite färg.

Vill du ha lite knaprigare kakor så skär tunnare skivor och grädda dem lite längre.

_______

Använder du inte en bakmaskin till degen går det bra att arbeta ihop den förhand. Lägg då mjölet i en hög på arbetsbänken och gör en fördjupning där socker, sirap bikarbonat utrört i vatten, nötter och smöret i småbitar läggs. Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg. Fortsätt som ovan.

Gillar