by Malin Sahlberg

Hasselnöts och kaffetårta

Hej söndag!
Detta inlägget skulle dykt upp igår men något med tekniken strulade till sig så det kom aldrig upp. Lite synd eftersom det var Kaffets Dag igår och jag gjorde denna kaffetårta för att fira denna viktiga dag ;)

Kombinationen kaffe och hasselnöt är väldigt fin, de balanserar varandra perfekt. Jag kan tycka att kaffe i bakverk ibland blir för beskt och tar över helt i smakväg men med rätt smakkompis blir det faktiskt väldigt gott. Så passa på och göra denna tårtan till helgfikat eller som avslutning på en fin middag.

Nu ska jag packa ihop just denna tårtan och lite annat i fikaväg och åka till min fina svägerska för att fira hennes födelsedag<3

Ha en fin söndag!
Kram

INGREDIENSER

Bottnar
70 g smör
70 g hasselnötter
2 msk mjölk
2 msk starkt kaffe
4 st ägg
200 g rörsocker alt. muscovado
1,25 msk majsmjöl
120 g vetemjöl
1 krm salt

Gräddning: 175 grader, ca 15-20 minuter


Kaffesmörkräm
240 g smör, rumsvarmt
110 g florsocker
5 tsk starkt kaffe

Chokladfrosting
250 g mascarponeost
0,75 dl strösocker
0,75 dl kakao
2 dl vispgrädde


GÖR SÅ HÄR

Bottnar
Smörj och bröa tre formar ca 16 i diameter (jag använder engångspajformar i aluminum, som dessutom går att diska ur och återanvända).

Smält smöret och häll i kaffet och mjölken, låt det stå och svalna något. Mal hasselnötterna till fint mjöl (alternativt använd färgat hasselnötsmjöl)

Vispa ägg och socker så det blir ordentligt ljust och fluffigt, vispa minst 5 minuter för att få i ordentligt med luft i smeten. Blanda ihop majsmjöl, vetemjöl och salt i en skål och vänd sedan ner det tillsammans med hasselnötterna i äggvispet. Se till att det blir ordentligt blandat men rör försiktigt. Tillsätt sist kaffebladningen och vänd även ner detta försiktigt i smeten.

Fördela smeten i de tre formarna och grädda i mitten av ugnen tills de är genomgräddade, ca 15-20 minuter.
Låt bottnarna svalna något i formarna innan de lossas.


Kaffesmörkräm
Vispa upp den rumsvarma smöret riktigt ljust och luftigt, tillsätt sedan florsockret och vispa ytterligare några minuter. Häll sist i kaffet (rumsvarmt) och vispa så allt blandas ordentligt.

Montering, steg 1
Lägg en av bottnarna på en tårtbricka eller serveringsfat och fördela en tredjedel av smörkrämen jämnt över den. Lägg på nästa botten och fördela även här lika mycket smörkräm jämnt. Ta sedan sista botten och lägg på toppen. Spackla hela tårtan med ett tunt lager av den sista delen av smörkrämen. Ställ tårtan kallt medans frostingen förbereds.

Chokladfrosting
Vispa upp mascarponen ihop med sockret luftigt och så att sockrekristallerna löser sig, tillsätt sedan kakaon och vispa ihop så allt blandas ordentligt. Vispa sedan ner grädden för att mjuka upp konsistensen.

Montering, steg 2
Spackla hela tårtan med ett jämnt lager av frostingen och dekorera.

Jag dekorerade min tårta med hasselnötskrokant (finns färdig bland nötterna i matbutiken) och hela hasselnötter.HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer

emeliethuresson
emeliethuresson,
Åh så mumsig 😍
nouw.com/emeliethuresson
zofias_kok
zofias_kok,
Älskar dessa smaker 👌🏻🤤
nouw.com/zofias_kok
Fredagskakan
Fredagskakan,
Blev en väldigt lyckad kombo, fick högsta betyg även av 2,5 åringen som tyckte kaffetårta var det godaste😋
nouw.com/fredagskakan