by Malin Sahlberg

Hallonmoussetårta

God kväll fina!
Redan söndag, vad hände här? Jag hade behövt åtminstone en ledig dag till innan nästa jobbvecka. Har en hel massa saker jag måste göra här hemma, och även en del som jag vill testa i bakväg. Dessutom behöver jag visst baka åt min bror som hade lovat kakor åt några som hjälpt honom med hans skidor. Han åkte Vasaloppet idag, öppet spår. Det gick fin fint för lillebror som kämpade sig igenom de nio milen på sju timmar. Jag blir matt bara av att tänka tanken och rastlös vid idén att mala på med samma sak under så lång tid. Men en applåd för bror som fixade det för tredje gången. heja! Jag har kört fika maraton istället, först med svägerska och sedan med vän. Det är min melodi, men med tanken på kaloriintaget idag får jag nog inte äta något alls den kommande veckan och helst spring en mil eller två varje dag nu för kompensera för allt fika som slank ner...

Ingredienser

Botten
300 g mandelmassa
1 st äggvita
2 st ägg
3 msk kakao

175 grader, ca 15-20 minuter

Mousse
250 g hallon
5 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2 dl naturell yoghurt


Gör så här:
Riv mandelmassan grov och blanda ihop med med äggvitan och äggen. Rör sist i kakaon. Häll smeten i en smord och bröad spring form (ca 20 cm i diameter) och grädda i ugnen på 175 grader i ca 15-20 minuter. Ta ut tårtbotten från ugnen och ställ den att svalna. Gör under tiden moussen.

Koka upp hallonen och låt dem koka i några minuter. Passera dem sedan genom en finmaskig sil och ställ hallonpurén åt sidan och släng kärnorna. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa sedan grädden. Värm upp ungefär en halv deciliter av hallonpurén, krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält ner dem i den varma purén. Rör efter det ner sockret och blanda sedan ihop det med den andra delen av hallonpurén. Vänd sedan ner hallonpurén försiktigt i grädden, tillsätt yoghurten och rör så allt blandas riktigt ordentligt.

Lossa botten från formen och diska ur den. Lägg tillbaka botten i formen och klä gärna kanten med OH-plast eller plastfolie för att lättare lossa tårtan när den är klar. Häll på moussen över botten och ställ in tårtan i antingen frysen i ca två timmar eller i kylen i minst fyra timmar så att moussen sätter sig. Glöm inte att ta fram tårtan minst en timme innan servering om den står i frysen. Dekorera med färska bär och choklad- KLART

Tips
Vill man täcka botten även på sidorna med mousse så spänn inte åt kanten utan låt den vara i "utfällt" läge. Placera botten och kant på ett ett fat eller exempelvis ett korkunderlägg som täck med plast eller bakpapper, tryck ner kanten mot fat eller underlägg och häll efter det på moussen överbotten och se till att det rinner ner mellan formens kant och botten. Det kommer säkert läcka lite mousse mellan underlägget och formen men inte så smycket att det påverkar tårtans höjd och utseende.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer

Cecilia,
Ser ljuvlig ut
www.cavegirl.se
Fredagskakan
Fredagskakan,
Tack, det är den😋
nouw.com/fredagskakan
mandalarsson
mandalarsson,
Ser underbart gott ut 😍
nouw.com/mandalarsson
Fredagskakan
Fredagskakan,
Tack! Den blev så god😊
nouw.com/fredagskakan
itsayumyumworld
itsayumyumworld,
Väldigt vacker. Denna får jag verkligen testa att baka nån dag!
nouw.com/itsayumyumworld
Fredagskakan
Fredagskakan,
Tack snälla! Ja gör det, den blev väldigt omtyckt av de som smakade av den:-)
nouw.com/fredagskakan