by Malin Sahlberg

Hallon- och vinbärspaj med kolakaka

Frysrensing pågår!

Försöker börja göra slut på förra sommarens bärskörd för att göra plats för årets. På tomten till huset på landet finns det tre väldigt gamla vinbärsbuskar, alltså så gamla att min gammelfarmor också plockade bär från dem. Två av dem ger Såå mycket bär och jag tycker att just plocka bär är så rogivande och avkopplande så det brukar finns ett rejält antal påslag med frysta vinbär i frysen när sommaren en slut. Men nu börjar det bli dags att försöka frigöra lite utrymme inför kommande bärsäsong.

Ett hjälp i detta arbete är att göra denna kolakakspaj med vinbär och hallon. Det går såklart toppen att byta ut till vilka bär som helst men tror att just de lite syrligare gör sig extra bra:)INGREDIENSER

100 g smör (rumsvarmt)
1 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 msk sirap
1 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

250g röda vinbär
175 g hallon
0,5 msk maizena
1 msk muscovdosocker


Gräddning: 175 grader, 20-25 minuter


GÖR SÅ HÄR:
Tina bären och lägg dem i en ugnsfast pajform (ca 24 cm i diameter). Strö över maizena och muscovadosocker jämnt över dem och blanda runt.

Rör ihop smör, socker, mjöl, sirap, vaniljsocker och bakpulver till en deg (enklast är att göra det med bakmaskinen och vingen, men det går bra för hand också.)

Fördela degbitar jämnt på toppen av bären och grädda sedan tills koladegen fått en fin gyllene färg.

Servera med glass eller vaniljsås!


HAPPY BAKING!
//Malin

Gillar

Kommentarer