by Malin Sahlberg

Gräddkola

Godmorgon!
Dags att kliva upp och ta tag i julveckan ordentligt nu. Jag laddar för fyra dagars jobb och ledig fredag även denna veckan. Det är någon mer julklapp som ska inhandlas och lite smått som ska förberedas till julaftonsfrukosten som i år blir här hemma. Egentligen är vi alltid hos min bror och svägerska och äter frukost på julaftonsmorgon men då de flyttar till sitt hus dagar efter jul så är deras lägenhet rätt så mycket i flyttkartonger nu. Inte mycket till julkänsla där så i år flyttar frukosten tillfälligt hem till mig.

Men innan julafton är här så hinns det med några sista recept på julgodis och kakor. Idag blir det gräddkolor,det är väldigt mycket jul för mig. Håll koll på temperaturen när den kokar för att få en lagom seg och hård kola. Det går ju använda sig av kulprovet men jag kör på det säkra före det osäkra och hänger i en termometer i grytan för att kunna ta av kola i exakt rätt tid.

Happy måndag och stor kram på er!

Ingredienser

100 g smör
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
2 msk glukos sirap

Ca 60 st kolor

Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Blanda ner grädden, sirapen, sockret, och glukos sirapen i smöret. Rör ordentligt så att smeten blir ordentligt blandad och slät. Koka smeten på medelvärme och rör lite då och då i den. Låt smeten koka upp till 124 grader (mät med digital termometer) och ta då av den direkt från värmen. Häll smeten i en smord form (ca 20x30 cm). Låt kolan svalna och stelna i rumstemperatur. Lyft över kolakakan till en skärbräda och skär eller klipp lagom stora bitar. Slå sedan in kolorna i cellofan eller smörpapper. KLART!!

Happy Baking!
Malin

Gillar

Kommentarer