by Malin Sahlberg

Frukostlimpa

Hello!
Vad har ni för er? Är ni alla semesterlediga nu och har det slappt och härligt? För min del är det dags att börja ladda inför jobbet imorgon efter lite mer än en veckas semester. Det känns faktiskt rätt ok med några veckor jobb nu, för det väntar ytterligare tre veckors semester efter att de två och en halv veckornas jobb. Gissar att det blir rätt så lugnt på kontoret, tid att rensa och greja med det som inte hinns med fullt ut när vardagen är igång.

Varje gång jag bakar bröd så tänker jag, varför gör jag inte detta oftare? Det är ju inte alls krångligt, tar inte speciellt lång tid och är ju så gott. Så denna frukostlimpan tycker jag absolut att ni ska testa, den blir härligt knaprig i skorpan och saftig och mjuk inuti, ett perfekt bröd med andra ord.

Ha en härlig dag!

Receptet hittade jag hos Jennys matblogg men jag har gjort lite ändringar.

Ingredienser
25 g jäst
3 dl mjölk ( fingervarm )
0,5 dl ljus sirap
1 msk olivolja
1 tsk salt
4 dl vetemjöl
3 dl lantvetemjöl

Gräddning: 200 grader (kall ugn), ca 40 minuter

Gör så här:
Smula ner jästen i bunken till bakmaskinen och häll på en fingervarma mjölken och rör så att jästen löser upp sig. Häll i oljan, sirapen och saltet. Häll även i mjölet, lite i taget och arbeta ihop det till en smidig deg. Är den alldeles för klabbig, ta i lite mer mjöl men låt den hellre vara lite kladdig för att undvika att brödet blir hårt och torrt. Täck över degbunken med en bakduk och låt degen jäsa i ca 50 minuter. Knåda sedan ihop degen och forma till en limpa. Lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt och strö över lite mjöl samt skär några snitt i övre delen. Ställ in plåten i ugnen och starta värmen först då. Grädda brödet i ca 40 minuter.

Tips:
Så här vet du om brödet är färdiggräddat- Temperaturen i färdigt bröd ska vara runt 96-98°C vilket man kan kontrollera med en stektermometer. Ett annat tips för att testa om brödet är färdiggräddat är genom att knacka på undersidan, som då skall ge ett dovt och ihåligt ljud.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer

GunnarsonSofie
GunnarsonSofie,
Nybakat bröd är ju något av det bästa:)
nouw.com/gunnarsonsofie