by Malin Sahlberg

Flädersaft

Hej hallå!
Gör ett snabbt inhopp här med ett nytt recept innan jag ska krypa ner i sängen och försöka hinna med några timmar sömn innan en ny jobbvecka väntar. Och inte vilket nvecka som helst, det är ju midsommarveckan som är på ingång!

Vi har ju hittills tidigare på försommaren frossat i både rabarberrecept och jordgubbsrecept här inne. Så nu blir det fläder för att blanda upp det hela lite. Men kan lova att det kommer fler recept med på jordgubbar och rabarber så flädern kommer inte ta över. Kanske så att det blir en kombo med alla tre, ska nog klura ut något där tror jag.

Idag blir det ett klassiskt flädersaftsrecept. Perfekt drycken både till fika, mat eller bara som törstsläckaren en varm sommardag!


INGREDIENSER

300 g fläderblommor
3 ekologiska citroner
3 liter vatten
1 kg strösocker (330 gram per liter färdig saft)


GÖR SÅ HÄR:

Lägg blomklasarna i en skål eller bunke som rymmer minst 5 liter.

Tvätta citronerna ordentligt i varmt vatten och skiva dem sedan tunt. Lägg först ned fläderblommorna i skålen och täck sedan med citronskivorna.

Koka upp vattnet och häll över fläderblommorna och citronskivorna. Täck med lock eller plastfilm och låt saften stå i 3 dagar.

Dag 3-
Sila saften genom silduk och mät upp den f��r att beräkna sockermängden. Värm upp saften till ca 86 grader och håll den där i ca 5-10 min. Rör sedan i sockret och häll upp på väl rengjorda och varma flaskor.

Medans saften silas- lägg glasflaskorna i igen och värm på 100 grader så att eventuelle bakterier dör.

HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer