by Malin Sahlberg

Enkel jordgubbstårta

God kväll!
De lediga dagarna går visst minst lika fort som jobbdagar och nu är det bara morgondagen kvar av denna långhelg. Jag behöver packa ihop mig och bege mig mot stan rätt så tidigt imorgon för det har varit översvämning i källaren hemma hos mig och det har tydligen runnit in en hel del vatten i mina källarförråd. med andra ord är det nog en hel del att ta hand om där hemma... Kunde inte varit sämre tajming på detta när den kommande veckan antagligen kommer bli en av de mest hektiska någonsin för mig. Har inte många minuter som inte är upplanerade och att ta hand om fuktskada möbler och blöta kläder var det inte avsatt någon tid till...

Men trots problem där hemma så har det varit fantastiska dagar här i huset på landet men riktig högsommarvärme. Så underbart att vara här då och greja med massa småprojekt. Har börjat fixa altanen inför sommaren, målat klart vitrinskåp, putsat fönster, grejat i trädgården och lite annat. Mellan det har jag såklart njutit i solen och bara varit, andats och känt sådan tacksamhet över vårt paradis.

Helgens bedrift får nog ändå vara att jag lyckats smita undan från skogsplanteringen som varit det stora projektet under dessa dagar. Typ 4000 plantor har åkt ner i jorden men jag har inte tryckt ner en enda. Illa, men jag åtminstone sett till att pappa, bror och de andra som slitit har fått ordentligt med fika och så i pauserna. Alla gör det de är bäst på helt enkelt;-p

Eftersom min bror jobbar nu imorgon på Morsdag så passar vi på att fira mamma i torsdags när vi alla var på plats här nere. Jag svängde ihop en variant av pinocchiotårta med jordgubbar till dessert. Enkel att göra och blev så uppskattad. Trots att jag gjorde en rätt så stor tårta så gick nästan hela åt, blev bara en mindre bit kvar som fikades upp dagen efter.

Ingredienser
1 st ägg
2 st äggulor
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl vispgrädde

2 st äggvitor
1 dl strösocker

2-3 dl vispgrädde
0,5 l jordgubbar


Gräddning: 175 grader, ca 15-20 minuter

Gör så här:
Börja med att spänna fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (26 cm i diameter) och klä även kanterna med bakplåtspapper. Vispa ägg plus äggulor tillsammans med 1,5 dl strösocker så det blir ljust och fluffigt. Vänd ner vetemjöl och bakpulver. Rör sist ner vispgrädden. Häll smeten i formen och fördela den jämnt. Vispa sedan äggvitorna och 1 dl strösocker till en marängsmet. Den den är så fast att den stannar i bunken är man vänder på den är det färdigt. Bred ut marängsmeten över den andra smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter. Ta ut formen från ugnen och låt den svalna lite innan kanten tas bort. Låt sedan kakan svalna helt.

Vispa grädden till mjuka toppar och bred ut den på den kalla kakan och strö över jordgubbar på toppen.

Klar att servera!


Happy Baking!
/Malin


Gillar

Kommentarer