by Malin Sahlberg

Brynt smörkaka med pistage & jordgubbar

Ett sista litet tips på det söta till midsommar hinner vi med!

Eftersom vi verkligen gillar enkelt men gott så kommer här en variant helt i den linjen. Det är kladdkaka som smakar brynt smör, en topp av färdig pistagekräm och så massor utav jordgubbar. Enkelt, ja jag sa ju det!

Vem bakar detta till midsommarfikat?INGREDIENSER

-brynt smörkladdkaka-
150 g smör
2 st ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjöl

Gräddning: 150 grader, ca 25-30 minuter

-dekor-
1 dl pistagekräm
0,5-1 l jordgubbar

-

GÖR SÅ HÄR:

-kladdkaka-
Börja med att
bryna smöret genom att smälta det på hög värme i en kastrull. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Vill man vara på säkra sidan och svika att det bränns så kan man stoppa ner en kökstermometer, när det är 125 grader är det klart. Ställ åt sidan så länge och låt svalna något.

Smöra och bröa sedan en springform (ca 20-22 cm i diameter).

Blanda ihop vetemjöl, strösocker och vaniljsocker och vänd ner i det smälta smöret. Rör sist ner äggen och se till att allt är ordentligt blandat, häll sedan smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min eller tills kakan är fast i kanterna men lite vobblig i mitten.

-montering-
Se till att kakan har svalnat och lägg den sen på ett serveringsfat. Bred ut pistagekrämen och fyll på med massor av jordgubbar. Klart att njuta!

-

Gillar