by Malin Sahlberg

Ellens doptårta

Godmorgon!
Helgen är över och det är dags för jobb igen. Ska idag börja dagen med frukost tillsammans med några fina kollegor. Blir en bra start på denna veckan.

I helgen gjorde jag en doptårta åt en vän som döpte sin lilla dotter. Så kul att göra en dekorerad tårta igen, var väldigt längesedan sist. De tar lite tid att göra men när det finns lucka i kalendern så man hinner med, är de väldigt kul att göra.

Denna fick en smakkombination av hallon och vitchoklad, båda i mousseform och ett lager av varje mellan vaniljbottnar och sedan spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med marsipan. Dekorationerna har jag gjort i sockerpasta.

Öskar er en bra start på veckan<3
Kram

Tårtbotten (3 lika)
6 st ägg
strösocker
vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Hallonmousse
325 g hallon
7,5 st gelatinblad
4,5 dl vispgrädde
2,25 dl strösocker
3 dl naturell yoghurt

Vit chokladmousse
2 st gelatinblad
350 g vit choklad
6 dl vispgrädde

Smörkräm
350 g smör
6 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Dekoration
700 g marsipan
sockerpasta till valfri dekor

Räcker till ca 25 bitar

GÖR SÅ HÄR:

Tårtbotten- Ta fram tre stycken likadana glas och knäck äggen i det ena. Mät sedan upp lika stor mängd mjöl och socker i vadera glas som äggen. Vispa ägg och socker så det blir ordentligt fluffigt och vitt. Blanda ner bakpulvret och vaniljsockret i mjölet och vänd sedan ner det i äggvispet och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 26 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i ca 25-30 minuter.

Hallonmousse- Koka upp hallonen och låt dem koka i några minuter. Passera dem sedan genom en finmaskig sil och ställ hallonpurén åt sidan och släng kärnorna. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa sedan grädden. Värm upp ungefär en halv deciliter av hallonpurén, krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält ner dem i den varma purén. Rör efter det ner sockret och blanda sedan ihop det med den andra delen av hallonpurén. Vänd sedan ner hallonpurén försiktigt i grädden, tillsätt yoghurten och rör så allt blandas riktigt ordentligt.

Vit chokladmousse- Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp 2 dl av grädden och slå över den hackade chokladen, rör så att chokladen smälter. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner även dem. Blanda samman så att chokladen och gelatinet smälter ordentligt. Vispa upp resterande 4 dl grädde till medelfasta toppar. Låt chokladen svalna något och vänd sedan ner grädden i den.

Montering del 1- Börja med att klämma fast ett bakplåtspapper mellan botten och kanten på den springform som botten bakades i. Dela sedan tårtbotten i tre lika tjocka delar och lägg en av delarna i formen. Täck formens sidor med bageriplast och lägg sedan på den vita chokladmoussen. Täck med en del av tårtbotten och fortsätt sedan med hallonmoussen och toppa med sista delan av tårtbotten. Plasta in tårtan och låt den stå kallt i minst 4 timmar i kylen eller 2,5 timmar i frysen för att mousserna ska sätta sig.

Om du väljer att frysa tårtan, låt den stå framme minst 40 minuter innan den täcks med marsipan för att försöka. undvika att den börjar svettas och på så sätt smälter marsipanen. För att minska risken ytterligare, ställ två äggkoppar med bakpulver precis bredvid tårtan när marsipanen är på och låt de stå tills att tårtan ska serveras.

Smörkräm- vispa det riktigt rumsvarma smöret och florsockret ordentligt, ca 7-8 minuter. Tillsätt vaniljsockret och vispa in det ordentligt

Montering del 2- Bred på smörkrämen jämnt runt om och täck med ett utkavlat marsipanlock. Dekorera valfritt!

HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer