Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Easy peasy ÄPPELKAKA

Nämen ser man på... plötsligt händer det och bloggen blir uppdaterad med nytt recept!

Det har varit svår inspirations- och motivationsbrist för både bakning och blogg sen början av sommaren och helt ärligt var jag nog lite inne på att lägga ner detta eller i alla fall pausa på obestämd tid. 

Men så tog semester och sommar slut för att ersättas med vardag och sensommar, med den kom ändå en längtan efter att få utlopp för kreativitet i både receptskapande, styling och foto. Kanske att det rantandet här blir minimalt framöver och det bara blir ren recepttext, vi får se. Det kan nog bli olika från gång till gång. 

Vad som däremot är bestämt att jag har tillåtit mig att sänka ambitionsnivån när det kommer till antalet inlägg i veckan. Det har alltid varit min mening att det ska vara ett nya recept varannan dag men med ett till och från rätt krävande arbete och ett behov av vara mycket med vänner och familj så blir det framöver ett nytt recept här varje fredagsmorgon med start idag. Finns det tid och lust så är det såklart fullt möjligt att det blir något där emellan också men det är inget löfte.

Nystarten idag blir på den enklaste och eventuellt också godaste äppelkakakan. Den är lite åt kladdkakehållet i konsistens och ska absolut inte övergräddas utan hellre att den får lite för lite tid i ugnen så det blir kladdig i mitten :)

Happy Friday!

    Hur

    Gör så här

    1.

    Smält smöret och låt det svalna något.

    2.

    Rör sedan ner socker, mjöl, vaniljsocker och ägg i det smälta smöret.

    3.

    Blanda allt till den släta smeten.

    4.

    Täck en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten.

    5.

    Skala och kärna ur äpplet.

    6.

    Dela det på mitten och skär det sedan i knappt centimeter stora kuber.

    7.

    Blanda ihop äppelkuberna med råsocker och kardemumma, tryck sedan ner dem i kaksmeten.

    8.

    Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 50-60 minuter.

    Ingredienser

    Ingredients

    200 g smör

    4 st ägg

    4,5 dl strösocker

    6 dl vetemjöl

    3 tsk kardemumma (mald)

    2 st äpplen

    3 tsk råsocker

    3 tsk kardemumma (grov mald)

    Gräddning: 175 grader