by Malin Sahlberg

Drottningtårta

God kväll!
Oj som dagarna springer iväg, jag har inte riktigt kommit in i jobbrutninerna är efter semstern så det är svårt att hinna med allt som man vill på dagarna för tillfället. Men ge det en vecka till så sitter nog lite av rutinerna bättre och det blir mer ordning på bloggandet. Men nu får ni i alla fall äntligen receptet på namngivningstårtan från helgen. En dröm med drottningmousse och marängmitt. Täckt med smörkärm och ytterst marsipan.

Ingredienser

Tårtbotten
4 st ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker

Marängbotten
2 st äggvitor
1,5 dl strösocker
2 dl puffat ris
250 g vit choklad

Drottningmousse
150 g blåbär
150 g hallon
1,25 dl gelésocker
4,5 dl vispgrädde
300 g färskost
2 msk frystorkade björnbär
1 citron (skalet)

Smörkräm
400 g smör (rumsvarmt)
8 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
Tårtbotten- vispa ägg och socker riktigt pösigt och vitt. Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd sedan ner det i ägg-sockerblandningen rör så det precis blandas. Häll smeten i en bröad springform (20 cm i diameter) Grädda i ca 30-35 minuter i mitten av ugnen, 175 grader.

Marängbotten- vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret under vispning och fortsätt vispa tills det är blanka höga toppar i smeten. Rör ner det puffade riset. Klä en springform (20 cm i diameter) med bakplåtspapper och bred ut marängsmeten i formen. Det ska vara ett knappt tre cm tjockt lager. Grädda tills botten är helt torr, ca 60-90 minuter, 150 grader mitt i ugnen.

Pensla marängbotten helt med smält vitchoklad när bottnen har svalnat.

Drottningmousse- Koka upp bären och låt dem koka i minst 5 minuter. Ta bort grytan med bär fryn spisen och rör ner gelésockret och rör så sockret löser sig ordentligt. Ställ bären att svalna, rör då och då i dem så det blir en jämn puré. Vispa grädden riktigt hård och vänd ner bärpurén i den. Rör färskosten mjuk och vänd ner den i gräddblandningen tills det blir en jämn mousse. Tillsätt citronskalet och björnbären. Ställ mousse kallt, täckt med plastfolie ner mot mousse tills att tårtan ska fyllas.

Smörkräm- Vispa upp det rumsvarma smöret så det blir vitt, minst fem minuter. Tillsätt florsockret och vaniljsockret lite i taget och vispa in.

Montering- dela tårtbotten i två delar (tre om den har blivit ordentligt hög) lägg en del av tårtbotten på ett serveringsfat eller tårtbricka. Spritsa en ring av smörkräm i ytterkanten på tårtbotten. Bred ut hälften av mousse innanför smörkräms ringen. Lägg marängbotten över mousselagret. Spritsa en ring av smörkräm även runt marängen och bred ut återstående del av moussen innanför. Ställ kallt ca 10 minuter. Lägg på den andra delen av tårtbotten. Ställ kallt ca 10 minuter. Bred ett tunt lager smörkräm runt hela tårtan och ställ kallt i ca 10 minuter. Bred på ett till lager smörkräm jämnt över tårtan.

Antingen dekorerar man tårtan med bär direkt på smörkrämen eller så täcker man den med marsipan.

Tips: Ev. går det åt mer smörkräm, det beror på hur jämnt man får till maränbotten och hur jämnt och rakt man fyller den.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer