by Malin Sahlberg

Dammsugare

God morgon fredag!
Några timmar på jobbet sen väntar en fullspäckad helg med massa roligt. Det blir bland annat en tripp till lantstället, mellosmys och frukostdate med härliga vänner. Tyvärr dök det upp två frukostdater på samma morgon med olika kompisgäng, så himla tråkigt att säga nej till det ena. Men så blir det ju ibland, man kan ju inte vara på två ställen samtidigt, hur gärna man än vill.

Så här på en fredag är det väl en hel del som har fredagskaka på jobbet mitt förslag på det blir idag klassikern dammsugare, eller arraksrulle som de också kan heta. Svårt att hinna få till dem tills fikat idag men kan ju vara ett tips tills nästa vecka. Det är en perfekt kaka att göra när man fått någon annan kaka över och som kan ha blivit lite torr och tråkig. Jag brukar frysa in sådan rester så har jag det sen när jag får för mig att göra damsugare. På så sätt behöver man inte slänga några kakor i onödan- sånt gillar jag!

Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
2 msk kakao
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl kakasmulor
arraksessens efter smak (ca 1,5-2 tsk)
marsipan
choklad

Gör så här:
Vispa ihop smör, kakao, florsocker och vaniljsocker och blanda efter det i kakasmulorna. Rör tills allt är välblandat och häll då i arraksessensen (blanda i lite i taget och smaka av i mellan). Lägg sedan degen kallt i ca 20.30 minuter så den stelar något. Rulla sedan degen till två korvar och lägg dem kallt. Kavla sedan ut marsipanen och rulla in kakdegen i marsipan så det täcker, marsipankanterna ska precis gå omlott på kakrullen. Dela sedan rullarna i lagom stora bitar, ca 5 cm brukar bli bra. Doppa därefter ändarna i smält choklad och låt den stela, sen är de klara för servering.

Tips:
Det går fint att använda färdigkavalt marsipanlock, annars är det att föredra att ha kavlingsmarsipan för att kunna få ett tunt marsipantäcke runt kakadegen.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229