by Malin Sahlberg

Citrusmoussetårta

Hej i värmen!
Har nog aldrig varit så tacksam för att ha sjön och egen badplats precis vid huset på landet. Har hunnit med att bada två långa stunder idag och det kan nog bli fler innan det blir läggdags här nere. Ett kvällsdopp i denna värmen skulle nog kunna bli dagens bästa beslut.

För några dagar sedan hade vi kalas här på landet, då hade vi ju bland annat denna tårtan och sen denna moussetårtan som ni får recept på idag. En ljus kladdkasbotten som jag täckt med en citrusmousse. När man gör den i en siliconform så får den ett lite mer arbetet utseende men det går lika bra att använda en springform eller likande med löstagbar kant.

Ha en fin kväll<3
Kram

INGREDIENSER

-botten-
50 g smör
1 st ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,25 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker

Gräddning: 175 grader, ca 25-30 minuter

-mousse-
2 st citroner
3 tsk gelatinpulver
3 msk kallt vatten
3 st äggulor
2 dl florsocker
5 dl vispgrädde

______________

GÖR SÅ HÄR:

* Botten:
Börja med att smält smöret och låt det svalna lite. Blanda under tiden ihop äggen och alla torra ingredienser, rör sedan ner smöret. Smörj och bröa en springform (ca 18 cm i diameter) och fördela smeten jämnt i formen. Grädda i nedre delen av ugnen.

* Mousse:
Riv skalet från citronerna och lime samt pressa ut saften från alla tre frukterna. Blanda sedan ihop gelatinpulvret med det kalla vattnet och låt det svälla i minst 5 minuter.

Vispa ihop äggulorna och florsockret ljust och fluffigt och vispa grädden för sig till medelhårda toppar.

Smält gelatinet i vattenbad.

Blanda sedan försiktigt ihop äggvispet med grädden och tillsätt också det smälta gelatinet, citrusskalet samt saften. Rör försiktigt så allt blandar sig.

* Montering:
((Antingen gör man tårtan i en sisliconform (som jag gjorde denna) eller i en springform. Båda går lika bra det är bara olika sätt att montera ihop tårtan på. Oavsett vilket typ av form bör de ha en diameter på ca 20 cm))

Siliconform:
Börja med att jämna till botten så den blir jämn och lagom tjock. Fyll formen med mousse och lägg sedan på botten och tryck försiktigt så den sjunker ner något i moussen, men inte för hårt då är risken att den går hela vägen ner. Ställ formen i frysen i minst 3 timmar. Ta fram tårtan minst en halvtimme innan servering och dra direkt bort formen och placera den frysta tårtan på ett serveringsfat. Dekorera gärna med lite färska bär:-)

Springform:
Börja med att jämna till botten så den blir jämn och lagom tjock. Täck formens kant med bageriplast och placera sedan tårtbotten centrerad i formen. Fyll på med mousse och jämna till toppen så gott det går. Ställ formen i frysen i minst 3 timmar alternativt minst 4,5 timme i kylen. Lossa formen innan servering. Har den varit fryst bör den vara framme/ i kylen en stund innan servering, gärna 30-40 minuter minst.

__________


HAPPY BAKING
/Malin

Gillar

Kommentarer

Millasmat
Millasmat,
CakesbyAnnaG
CakesbyAnnaG,
Ser riktigt fräsch och vacker ut!
nouw.com/cakesbyannag