by Malin Sahlberg

Citrus pavlova

Ett till tips för dessert till nyårsafton.

Baka marängen redan idag, förbered citrusen imorgon och sen är det bara att vispa grädden precis innan servering och lägga ihop. Skönt att inte behöva mecka för mycket under själva middagen ju :)


INGRDEINSER

-pavlova-
4 st äggvitor (ca 150 g)
0,25 tsk bakpulver
3 dl strösocker
0,75 tsk majsmjöl
1,5 tsk vitvinsvinäger
0,5 tsk vaniljpulver

Gräddning: 100 grader, ca 45-50 minuter.

2 st grapefrukter
3 st apelsiner
1 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 tsk grovmald kardemumma

3 dl vispgrädde


Gör så här:

-pavlova-
Börja med att värma ugnen till 125 grader. Vispa sedan äggvitorna och bakpulvret i en väl rengjord bunke (enklast med bakmaskin) och vispa på medelhastighet tills det blir mjuka toppar av smeten. Tillsätt sockret en matsked i taget och vispa under tiden, fortsätt sedan vispa tills att det blivit en glansig och tjock maräng. Strö över majsmjöl, vaniljpulver och vinäger, vänd ner det så allt blandas väl.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut marängen i en rundel mitt på plåten. Eller gör dem i portionsvarianter, smeten räcker till ca 5-6 st.

Ställ in marängen i ugnen och sänk värmen till 100 grader. Grädda i ca 45 minuter och stäng sedan av ugnen, öppna snabbt ugnsluckan och släpp ut ånga. Stäng direkt igen och låt sedan marängen att torka under minst 4 timmar men gärna längre. Det går bra att förvara marängen i ugnen tills att den ska användas.

-marinerad citrus-
Koka ihop socker och vatten till en sockerlag. Tillsätt den grovmalde kardemumman och låt det stå till citrusen är klar. Filéa under tiden grapen och apelsinerna och skär i mindre bitar. Lägg frukten i den ljumna sockerlagen och det det stå några timmar eller gärna över natten (ställ svalt).

-montering-
Vispa grädden till medelmjuka toppar och fördela jämnt över marängen. Ta upp frukten från saften och strö dem på toppen av grädden. Servera direkt!



HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer