Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Citronpajstårta

Hej söndag!

Hoppas alla mår bra, det är såklart aldrig en självklarhet men än mindre som läget är just nu.

Gissar att ni är flera precis som mig som håller på att styra om lite i påskplanerna och kanske funderar som bäst på hur menyn för de olika dagarna ska se ut. DÅ tänkte jag passa på att komma med det ultimata påsktårtereceptet. Det blir en rätt så rejäl tårta så det kan passa att bjuda grannarna på fika över trägårdshäcken nu när de flesta kommer vara hemma utan stora släkt- och kompisfiranden. 

Tårtan är med citronsmak rakt igenom mer eller mindre tillsammans med kardemumma som piggar upp de saftiga bottnarna. Du kan börja redan idag för att förbereda tårtan till kommande helg. Baka bottnarna och frys in dem, koka lemoncurd i veckan (den håller minst en vecka i kylskåp) och även smulpajssmulet går att förbereda några dagar i förväg. Så dagen innan servering är det bara till att göra fyllning/frosting och lägga ihop tårtan. För jag tycker den ska få i alla fall en natt i kylskåp innan den serveras för att safta till sig bra.

Bilderna tog fantastiskt duktiga noorstudio_sofia här hemma i fredags när vi hade en lite fotosession. Så roligt och inspirerande varje gång som man får hänga med ett sådant proffs!

Ha en fin dag<3

Kram


Hur

Bottnar

1.

Börja med att smöra och bröa fyra stycken formar (ca 17-18 cm i diameter),engångsformar i aluminium passar bra.. Blanda ihop mjölken och vitvinsvinägern och ställ åt sidan. Sikta ihop vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljpulver. Ställ även det åt sidan. Vispa ihop sockret med smöret och vispa i ca fem minuter så det blir ordentligt krämigt.

2.

Tillsätt sedan äggen ett och ett och se till att varje har vispats in innan nästa tillsätts. Skrapa ner smeten från kanterna då och då. Vispa efter det ner kardemumman. 

3.

Häll ner 1/3 av mjölblandningen i smeten och blanda ihop. Tillsätt hälften av mjölken, blanda och häll sedan i nästa tredjedel av mjölblandningen, blanda och efter det den sista mjölken och till sist det sista av mjölblandningen. Vispa till en jämn smet. Fördela smeten i formarna. Väg dem gärna för att få så jämna bottnar som möjligt. Grädda i mitten av ugnen.

Lemon curd

1.

Börja med att tvätta citronerna noga. Rov sedan skalet fint och pressa ut saften, det ska bli knappt en deciliter vätska. Rör sedan ihop äggulor, ägg, socker, skal och saft från citronerna i en bunke (som passar till vattenbad). 

2.

Ställ ner skålen i vattenbadet och och rör hela tiden tills att krämen börjar tjockna lite. Häll över till en burk och låt den svalna och förvara sedan i kylskåp. Detta recept på lemoncurd kommer inte blir jättetjockt då vi vill enkelt kunna bre på krämen på bottnar och blanda ner klumpfritt i fyllningen.

Smuldeg

1.

Nyp ihop alla ingredienserna till ordentliga klumpar och fördela i en ugnsform. Grädda i ugnen till det är gyllene till färgen. Rör då och då i det under tiden. Häll upp det för att svalna när det är klart i ugnen och rör ihop det till klumpar då.

Fyllning och frosting

1.

Vispa upp grädden, när den börjar tjockan, tillsätt marscarponen, florsockret, vaniljpulvret och fortsätt vispa till en fluffig men stabil kräm. Tillsätt lemon curden i krämen och blanda ordentligt.

Montering

1.

Börja med att jämna till bottnarna så de är lika tjocka och jämna. Lägg en av bottnarna på en tårtbricka eller ett serveringsfat. Bred på ett tunt lager lemoncurd på botten och fördela sedan ett jämnt lager av fyllning över bottnen och lägg på nästa botten. Upprepa med lemoncurd och fyllning med alla fyra bottnarna men bred ingen lemoncurd på toppen av den översta bottnen. 

2.

Spackla sedan tårtan med ett tunt tunt lager av fyllningen/frostingen för att försegla smulor. Ställ tårtan i kylen i ca 20 minuter så den stelnar lite. Fördels sedan resten av frostingen jämnt över tårtan och jämna till eventuella ojämnheter. Dekorera tårtan med smulet, citroner och citronmeliss eller mynta.

Ingredienser

Bottnar

150 g smör

260 g strösocker

280 g vetemjöl

15 g bakpulver

2 g salt

3 st ägg

200 g mjölk

1 msk vitvinsvinäger

2,5 tsk nygrovmald kardemumma

Gräddning: 200 grader, ca 10-15 minuter

Lemon curd

2 st citroner

2 st äggulor

1 st ägg

2 dl strösocker

0,5 dl vatten

100 g smör

Fyllning och frosting

500 g mascarpone

5 dl vispgrädde

60 g florsocker

6 msk lemoncurd

Smuldeg

110 g smör

100 g vetemjöl

100 g strösocker

1 nypa salt