by Malin Sahlberg

Citronmoussetårta

Hej!
Tittar på handbolls-vm, Sverige mot Ungern så tittar in här supersnabbt och uppdaterar med nytt recept. Bloggen fyllde ju fyra år tidigare i veckan och tills det så gjorde jag denna citronmoussetårta. Vet att jag skriver det rätt ofta att det är min favorit och att det är så gott men nu har jag nog hittat min absoluta favorittårta. För denna syrlig citronmousse med nötbotten och sedan toppen av italiensk maräng är helt magiskt god om jag kan få säga det själv. Moussetårtor är mina bästa tårtor, älskar verkligen kombinationerna av texturer som går att göra i dessa tårtor och att det enkelt går att göra lite mindre söta och istället att de går åt mer syrligt håll. Gott, gott, gott!

idag är dessutom en riktigt speciell dag, det är Esthers födelsedag! Fasters gos fyller ett år så tårtan får helt enkelt bli tillägnad henne också<3

Kram!


INGREDIENSER

-nötbotten-
100 gram hasselnöttsmjöl
60 gram äggvita
70 gram strösocker
0,5 msk mjöl

Gräddning: 175 minuter, ca 15-20 minuter

-citronmousse-
1 dl gelesocker
4 dl vispgrädde
3 st citroner
(skal från alla tre, saft från en)

-italiensk maräng-
100 g äggvita
70 g vatten
185 g strösocker

GÖR SÅ HÄR

Botten-
Vispa upp äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sockret lite i taget under tiden. Vänd sedan i hasselnötsmjöl och vetemjöl och börda försiktigt ihop till en jämn smet. Häll sten i en smord form, ca 16 cm i diameter.

Grädda 175 grader, ca 15-20 minuter

Mousse-
Riv skalet från alla tre citronerna och pressa ur saften från en av dem. Blanda hälften av grädden med gelesockret i en kastrull och koka upp. Blanda i citronzest och saft i gräddblandingen, ta sedan av från värmen och ställ det att svalan helt.

Vispa under tiden resterande grädde till mjuka toppar och blanda ihop allt när den blandningen som kokat är helt sval.

Montering-
Spänn fast bakplåtspapper i botten på en srpingfomr (ca 20 cm i diamter) och täck insidorna med bageriplast. Lägg marängbotten centrerade på botten av springformen och häll på citronmoussen över. Se till att den rinner ner ordentligt å sidorna. Ställ in formen i frysen i minst 3 timmar.

Italiensk maräng-
Blanda ihop vatten och socker i en kastrull och låt det koka upp till 121 grader (använd digital termometer) Samtidigt som sockerlagen ställs på spisen, börja vispa äggvitan i bakmaskinen. Äggvitan ska ha börjat bli vit och fluffig när sockerlager en uppe i temperatur.

Häll då sockerlagen sakta i en jämn tunn stråle ner i äggvitan samtidigt som maskinen vispar på hög hastighet. Sänk hastigheten lite när sockerlagen är blandad med äggvitan och fortsätt vispa till marängen är glansig, lite seg och ger en fin jämn näbb när vispen dras upp. Marängen behöver inte vara helt kall, utan den är klar fast den är ljummen.

Montering-
ta fram tårtan och lossa den från formen. Lägg den på ett serveringsfat eller tårtbricka.

Mintera en tyll i spritspåse och fyll med maräng. Spritsa tårtan med marängsmeten och använd sedan en brännare och bron av marängen. Dekorera gärna med chokladpärlor, bär eller liknande.

Tårtan är god att servera lite lätt frusen men vill man ha den helt tina. Låt den stå i kylskåp i ca 3 timmar för att tina.HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer

Enitalienareisverige
Enitalienareisverige,
Den ser absolut perfekt ut
nouw.com/enitalienareisverige
Fredagskakan
Fredagskakan,