by Malin Sahlberg

Citronkaka med vallmo

God kväll!!
Idag har varit en riktig fixardag. Uträttat ärenden som inte hunnit i veckan, handlat hem lite smått och gott till mina föräldrar som kommer hem sent i kväll från en semesterresa, självklart bakat och sen kanske dagens bästa- fikat med min svägerska. Så härligt att ha henne och lillebror bara några kvarter bort så man enkelt bara kan titta förbi spontant på en kaffe eller så. Väldigt värdefullt!

Det som blev bakat idag här hemma var denna citronkaka med vallmofrön. Har sett lite olika typer bakverk med vallmo ett bra tag nu och varit väldigt sugen på att testa men det har inte blivit av fören idag. Nu ångrar jag ju mig att jag inte gett mig på det tidigare, det var ju så gott! Ihop med citronen blev denna sockerkaksvariant en riktig hitt! Känns kul med en ny version av den klassiska sockerkakan!

Ingredienser:
125 g smör (rumsvarmt)
0.75 msk rivet citronskal
3 dl socker
3 st ägg
3,5 dl vetemjöl
´1,5 tsk bakpulver
1 dl filmjölk
3 msk citronjuice
2 msk vallmofrön

Gräddning: 175 grader, ca 35 minuter

Gör så här:
Börja med att vispa smör, socker och citronskal pösigt och vispa sedan i ett ägg i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke och vänd sedan ner det i smeten. Rör efter det ner filmjölken, citronjuicen och vallmofröna. Häll smeten i en bröad sockerkaksform och grädda i nedre delen av ugnen.

Tips:
Känns det lite väl exprimentiellt med vallmo i kakan är den riktigt god med bara citronen också. Jag dekorerade min kaka med en citronglasyr, gjord på florsocker och citronjuice. Jag har inga exakta ¨mått där utan det är bara att testa sig fram till lagom konsistens, den ska vara lite trögflytande.Gillar

Kommentarer