by Malin Sahlberg

Citronkaka med nekatriner

God onsdagsmorgon!
Hoppas ni har det fint så här mitt i sommaren oavsett om ni har semester eller jobbar. Min semester rullar i alla fall vidare och jag försöker så gott jag kan att stilla min rastlöshet. Med lite bakande och träffar med vänner och familj så går det rätt fint. I förrgår så tog jag med mig en kaka och lite presenter och åkte hem till en av min bästa vänner och hennes familj och hälsade på. De fick en liten ny familjemedlem för bara dryga veckan sedan. En alldeles fantastiskt söt liten pojke vart det. Så det blev fika och mys där hemma hos dem. Blir allt lite avundsjuk på dem som bor i hus så här års, lyxen att kunna öppna altandörren och gå direkt ut i sin trädgård hade jag också gärna haft nu på sommaren.

Kakan som jag bakade och tog med mig var en citronkaka med nektariner och hallon. Den blev riktigt god om jag får säga det själv och det tror jag de andra skulle säga med. Av den nyblivne tvååriga storebrodern tror jag också att kakan får högt betyg för det ropades mera, mera flera gånger. Det är väl ändå det bästa betyget när barn vill ha lite mer. De märker man ju direkt på hur vida det tycker om det eller inte. En riktigt bra kaka att göra om man har lite nektariner hemma som börjar bli lite för mjuka för att äta som vanligt. Det var första försöket att baka med nektariner och det gick bra, visste inte riktigt hur de skulle bete sig när de värmdes i ugnen. Kul att baka med något annat än jordgubbar som omväxling.

Ingredienser:
2 st nektariner
1 st citron (skal och saft)
125 g smör (smält)
3 st ägg
3 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
3 dl hallon
50 g mandelspån

Gräddning: 200 grader, ca 35-40 minuter

Gör så här:
Skölj nektarinerna och dela dem i klyftor. Tvätta av citronen ordentligt i ljummet vatten och riv skalet och pressa ur saften (knappt 0,5 dl saft.) Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa ägg och socker, tillsätt sedan det smälta smöret, mjölet, citronskalet och citronsaften. Vispa ihop till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form (24 cm i diameter). Placera nektarinklyftorna i en cirkel runt i formen och strö sedan över hallonen och mandelspånen. Grädda kakan i mitten av ugnen. Låt den svalna innan servering.

Tips:
Servera gärna kakan med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer