by Malin Sahlberg

Chokladtårta

Hej på er!
Jag vet att jag lovade att detta receptet skulle finnas på bloggen i måndags förra veckan men det har inte hunnits med riktigt med långa dagar på jobbet och mycket inplanerat på kvällarna. Ett tårtrecept tar ju sin lilla stund att knåpa ner för det är en del moment och olika delar.

Idén till denna chokladbomb till tårta kommer från två stora inspirationskällor när det kommer till tårtor, Louises spis och Linda Lomelino. Tårtbotten och utvändig frosting som jag hittat hos Louise, har jag gjort tidgare vid flera tillfällen men i kombination med salt kolamarängsmörkräm som fyllning. Det nog min personliga favorittårta. Men denna gången skulle även fyllningen vara med chokladsmak, då hittade jag denna ljuvliga ljusa chokladfrosting i Lindas bok "Sweet food and photography". Det är några steg att göra för att få ihop tårtan men det är det lätt värt när man smakar på denna mastiga chokladbomb!

Ingredienser:
Tårtbotten
270 g vetemjöl
450 g strösocker
135 g kakao
9 g bikarbonat
6 g bakpulver
7 g salt
90 g neutral olja
265 g mjölk blandad med 20 g vitvinsvinäger
285 g hett kaffe
3 st ägg
2 tsk vaniljpulver

Mjölkchokladfrosting (fyllning)
200 g mjölkchoklad
300 g rumsvarmt smör
1,5 msk starkt kaffe
1,5 dl florsocker
0.25 tsk vaniljpulver alt. 1 tsk vaniljsocker
en nypa salt

Chokladfrosting (utvändig)
45 g kakao
90 g kokande vatten
340 g rumsvarmt smör
65 g florsocker
en nypa salt
450 g choklad (av fin kvalitet)

Gräddning: Tårtbottnar- 180 grader, ca 20-30 minuter (ej varmluft)

Gör så här:

Tårtbotten
Smörj och bröa tre stycken formar i ca 20 cm i diameter. Blanda de torra ingredienserna i skålen till bakmaskinen, se till att det blir riktigt ordentligt blandat. Tillsätt sedan de resterande ingredienserna och vispa ihop under några minuter. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i mitten av ugnen

Ljus chokladfrosting (fyllning)
Hacka mjölkchokladen och smält den, ställ den åt sidan och låt svalna. Vispa upp smöret ljust och fluffigt. Häll i kaffe, florsocker, salt, vaniljpulver och vispa ihop allt till en slät och jämn kröm. Tillsätt sedan den smälta chokladen och vispa ihop krämen igen.

Chokladfrosting (utvändigt)
Smält chokladen och låt sen svalna under tiden det andra förbereds till frostingen. Blanda kakaon tillsammans med det kokande vattnet och rör tills det är en slät och fin kräm. Vispa smöret så det blir vitt och krämigt och vispa i florsocker och salt. Vispa i minst 5 minuter. Häll i den avsvalnade chokladen och vispa in den ordentligt. Tillsätt sedan kakokrämen och vispa tills frostingen är ordentligt blandad.

Bygga ihop
Jämna till bottnarna och ta av lite om de känns för tjocka. Lättast är att använda en tårtdelare men en vass sågtandad kniv funkar också. Lägg en av bottnarna på en tårtbricka eller det fat tårtan ska serveras på och bred på hälften av mjölkchokladfrostingen i ett jämnt lager. Lägg på en ny tårtbotten över frostingen och bred på resten. Lägg på den sista tårtbotten och ställ in tårtan i kylen minst 30 minuter så att frostingen stelnar till, då är det mycket lättare att Ta fram och spackla sedan tårtan med ett lite tjockare lager frosting. Dekorera som man själv vill, sockerpärlor, korssade kex, suger paste dekorationer eller vad man nu vill ha.

Tips:
Det är inte säkert att allt av den frosting som är till att täcka tårtan med går åt. Den går fint att spara i kylen ett tag. Ta bara fram den ur kylen ett tag innan och vispa upp den. Passar bra att spritsa på vaniljmuffins.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer