by Malin Sahlberg

Chokladdoppad kola

Hej!
Har precis städat undan det sista efter morgonens julfrukost. Absolut en av årets höjdpunkter, så fantastiskt mysigt att få umgås fantastiska vänner och tjuvstarta på julens goda mat och sötsaker. Jag älskar att ordna och fixa inför små bjudningar så även om det tar en del tid att få allt i ordning så är det mer än värt det, speciellt när det uppskattas så mycket av gästerna. Hade jag hunnit hade jag haft bjudningar varje helg. Ska visa lite bilder från frukosten under veckan så ni får se.

Jag hade gjort små paket till mina vänner som de fick med sig när de gick som innehöll några små skönhetsprodukter och en hemmagjord kola, doppad i choklad och toppad med flingsalt. Lite kul att ha paketen under granen så gästerna får ta ett innan de går hem. Men när det kommer till presenter så fick jag den finaste, ett helt underbart armband från Skultuna fick jag. Måste ha det bästa vänner man kan ha, de vet så väl vad jag gillar. Nu blir det alternativ julmiddag med familjen- fyrarätters med hummer väntar!

Ingredienser
100 g smör
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
2 msk glukos sirap

200 g mjölkchoklad
flingsalt


Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Blanda ner grädden, sirapen, sockret och glukos sirapen i smöret. Rör ordentligt så att smeten blir ordentligt blandad och slät. Koka smeten på medelvärme och rör då och då i den. Låt smeten koka upp till 123-124 grader (mät med digital termometer) och ta då av den direkt från värmen. Häll smeten i en smord form (ca 20x30 cm). Låt kolan stelna Lyft över kolakakan till en skärbräda och skär eller klipp i 12-15 bitar. Smält chokladen och doppa kolabitarna i den. Strö lite flingsalt över chokladen och låt stelna. Slå sedan in bitarna i cellofan eller smörpapper. Vill man så går det lika bra att göra små kolabitar och doppa dem i choklad i stället för de större kakorna.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer