Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Chokladbullar

En variant av traditionella bullar fyllda med chokladkräm.

Hur

1.

Rör ihop jäst, mjöl och vatten i en bunke. Täck med lock/plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i minst fem timmar så att fördegen bubblar igång ordentligt.

2.

Blanda ihop fördegen med mjöl, mjölk, salt. Arbeta ihop till en deg, för hand eller i maskin. Tillsätt sedan smör och socker och knåda tills degen gått ihop och blivit spänstig, det tar lite tid, runt 10 minuter i maskin. Vänta med att tillsätta mer mjöl även om degen verkar väldigt kladdig, den kommer ihop under tiden den knådas. Stjälp upp degen, forma till den och täck med plastfolie och låt den vila i ca 30-60 minuter.

3.

Gör under tiden fyllningen genom att vispa ihop smör, kakao, råsocker, florsocker och äggulor till en kräm.

4.

Dela degen i två delar, mjöla bakbordet och kavla ut en av degbitarna till en rektangel. Bred på hälften av chokladkrämen och rulla ihop degen som en rulltårta. Skär i lagom tjocka skivor. Lägg dem i bullformar på en plåt.

Ingredienser

5 g jäst

250 g vatten

250 g vetemjöl

ca 650 g vetemjöl

250 g mjölk

6 g salt

10 g kardemumma

150 g socker

150 g smör

200 g smör

0,75 dl kakao

1 dl florsocker

0,5 dl råsocker

2 äggulor

strösocker

smör