by Malin Sahlberg

Choklad- och nötmaränger

God förmiddag!!
Där fick väl jag för att jag i veckan tyckte att våren var lite på gång. Igår kom det snö igen, så nu är det vitt på marken. Men det är några plusgrader så det försvinner kanske innan dagen är slut.
Igår hade jag en mysig förmiddag hemma hos en vän som fått en liten son för några veckor sedan. Bebisgos och fika med vänner, riktig kvalitetstid. Vi blev bjudna på semlor med underbar hemmagjord mandelmassa, helt fantastiskt gott.

Nu på förmiddagen har jag bakat sega maränger, hade i både malda hasselnötter och kondenserad choklad. Hade både äggvitor och kondenserad choklad över så att göra chokladmaränger blev en bra kylskåpsrensning. Det finns ju en hel del recept på chokladmaränger där man blandar i smält choklad men tänkte att det borde funka lika bra att blanda i den kondenserade chokladen istället. Det blev ett lyckat litet experiment. Tillsammans med hasselnötterna blev det riktigt gott. Maränger är ju perfekt att baka och ha om man får oväntat fikabesök, förvaras de bara torrt håller de länge.

Ingredienser:
100 g äggvita
220 g strösocker
30 finhackade hasselnötter
100 g kondenserad choklad

Gräddning: 140 grader i 5 minuter, sänk sedan till 100 grader, grädda i ytterligare 40-45 minuter

Gör så hör:
Hacka hasselnötterna i en matberedare. Häll äggvitorna och sockeret i en metallbunke, gärna den till bakmaskinen. Ställ den över en gryta med sjudande vatten och vispa då och då tills att blandningen är 55-60 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och börja vispa marängen. Vispa tills marängen är helt sval. Blanda sedan försiktigt ner hasselnötterna. Häll sedan över chokladen och rör några få gånger så att marängen blir marmorerad. Grädda i ugnen.

Tips:
Den kondenserade chokladen står bland baksaker i mataffären, bredvid den vanliga kondenserade och karamelliserade mjölken.
Det kan vara lättare att få till marmoreringen i marängen om man smälter chokladen lite i mircon innan man blandar ner den.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer