by Malin Sahlberg

Budapestlängd

Hello!

Så kommer det ett nytt inlägg mitt i när alla är bänkade framför Så mycket bättre eller sitter på någon trevlig middag. Själv gör jag varken eller, utan hänger framför datorn och försöker komma i fatt med lite saker innan jag ska ha en kväll för mig själv och försöka göra inget alls. Just det att inte göra något alls är en sak jag försöker träna mig i, har nog lite svårt att koppla av och bara vara. Vilket man så klart borde göra, lite lugn, paus och vila behövs ju mellan varven.

Innan jag ska slänga mig i soffan och koppla ner och av så får ni ett recept med en riktigt bakelseklassiker. Budapestbakelse finns hos alla de traditionella konditorerna och är ju så god. Frasig nötmaräng med lite grädda och bär eller frukt gömd där i mitten. Riktigt gott om än lite mäktigt så en kopp kaffe gör sig som en dröm till för att lätta upp.

Vilken är din favoritbakelse?

Ha en ska kväll!
Kram


INGREDIENSER

Nötbotten
200 g äggvita
250 g strösocker
150 g hela hasselnötter, rostade alt hasselnötsmjöl
50 g maizena
50 g mandelflarn

Gräddning: 170 grader, ca 20 min

Fyllning
3 dl grädde
150 g färska hallon
(receptet gjorde jag i somras när det fanns svenska hallon, nu hade jag använt någon god citrus istället)

Dekor
50 g mörk choklad
50 g vit choklad
25 g hasselnötter

-GÖR SÅ HÄR:

Budapestbotten
Om du använder hela hasselnötter- mixa dem till fint mjöl

Vispa äggvitan tillsammans med en tredjedel av strösockret till maräng. Häll ner resten av sockret pö om pö och fortsätt vispa. Blanda maizena och hasselnötsmjölet och vänd ner försiktigt i marängen.

Börja med att klä en plåt med bakplåtspapper. Montera en rund tyll (ca 0.8 mm öppning) i en spritspåse och fyll på med marängsmeten (det fungerar utan tyll också, klipp då ett lagom stor hål i spritspåsen efter att den fyllts med smeten). Spritsa sedan ut längder av nötmarängen tätt mot varandra (se bild). Strö mandel på toppen. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 20 min, lufta gärna ugnen några sekunder och baka ytterligare 2-3 min.

Ta ut botten ur ugnen och låt svalna, lägg på ett bakplåtspapper på botten och vänd undersidan hamnat uppåt.


Montering- och dekorering
Vispa grädden och stryk på ett tunt lager på nötbotten. Dela hallonen på mitten och fördela över grädden. Rulla sedan ihop till en rulle.

Smält chokladen och ringla båda sortens över buda pestrullen och strö över hackade hasselnötter. Dekorera eventuell med lite grädde och hallon på toppen.
-
HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer

annakarlssons
annakarlssons,
Fredagskakan
Fredagskakan,
Det är ju så gott:)
nouw.com/fredagskakan
evelinarou
evelinarou,
Men mums vad duktig du är på att baka!! 😃
nouw.com/evelinarou
Fredagskakan
Fredagskakan,
Tack snälla! Så glad du gör mig 😊
nouw.com/fredagskakan
Karin
,
Åh så gott! Hela familjens favorittårta!