by Malin Sahlberg

Bubblig mousse med krossade drömmar

Hej och god morgon!
Är uppe med tuppen denna morgon och ska nu efter frukosten och detta inlägg ta och baka lite till fikat. Ska hem till vänner nu på förmiddagen och hälsa på, så då blir det perfekt att ta med en kaka till kaffet.
I helgen som gick så var det som de flesta helger numera, renovering på lantstället. Det rensas, målas och planeras lite i varje rum. Ett kul med tålamodsprövande projekt. Medans jag, min bror och svägerska grejade med vårt hus på lantstället så hade våra föräldrar vänner på besök i sitt hus. Alltså grannhuset till vårt.Jag gjorde dessert till dem och som tur var blev det över så även vi kunde få lite sött efter grillmiddagen. Det var till den desserten som jag skulle ha drömmarna från förra inlägget. Det blev en bubblig hallonmousse med krossade drömmar. Så himla gott med bubbel i moussen, jag trodde inte att det skulle kännas så mycket av det med det blev en riktigt fräsch och lätt mousse med en tydligt smak av både hallon och det mousserande vinet. Definitivt ett recept jag ska göra fler gånger.

Ingredienser:
Bubblig mousse
500 g frysta hallon
3 st ägg
1,5 dl vit sirap
5 st gelatin blad
1,25 dl vispgrädde
3,5 msk socker
2 dl mousserande vin

Ca 10 st drömmar (recept)

Ca 10 portioner

Gör så här:
Koka hallonen så det faller sönder och blir som puré, de ska koka ordentligt i minst 5 minuter efter att de tinat helt. Passera hallonpurén genom en finmaskig sil och ställ hallonsåsen kallt så den svalnar (ska bli ca 2,5-3 dl sås). Separera äggen och häll äggulorna i en kastrull och äggvitorna i en vispskål. Vispa upp vitorna till ett hårt vitt skum och tillsätt sedan sirapen under vispning och vispa upp vitorna igen. Tar ca 2-3 minuter. Lägg gelatinbladen i blöt enl. förpackningen. Vispa grädden så det bildas mjuka toppar och den blivit fluffig. Häll i sockret och 2 msk av det mousserande vinet i kastrullen med äggulorna. Ställ kastrullen på spisen och starta svag värme. Vispa konstant till att blandningen börjar tjockna och bli som en kräm. Ta av kastrullen från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen. Till sätt resterande del av det mousserande vinet, lite i taget och vispa hela tiden. Vände ner krämen i äggviteskummet . Blanda sedan i hallonsåsen och vänd sist i den vispade grädden. Krossa drömmarna och fördela ungefär hälften av smulorna i botten på portionsglass. Häll över hallonmoussen och ställ sedan glasen kallt i minst 4,5 timmar. Strö över resterande kaksmulor på moussen precis före servering och dekorera ev. med något bär.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer