Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Bryntsmörbullar

  • 16 people

Bullar!

Finns det något godare egentligen än en luftig, saftig bulle med ordentlig kardemummasmak?! Läger man då också till en fyllning med smör och då inte vilket smör som helst utan ett brynt smör då kan nog inte fika stunden bli så mycket bättre. 

Så passa på att baka dessa ljuvligheter nu i helgen och unna dig en riktigt go fikastund. 

Kram och fin fredag<3

    Hur

    Gör så här

    1.

    Börja med att bryna smöret till fyllningen genom att smälta det på hög värme i en kastrull. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Vill man vara på säkra sidan och svika att det bränns så kan man stoppa ner en kökstermometer, när det är 125 grader är det klart. Häll direkt över i en bunke och ställ i kylskåpet så det hinner stelna till krämig konsistens (som rumstempererat) när fyllningen ska röras ihop.

    Fördeg- Blanda alla ingredienser till fördegen så det blir en slät smet. Täck bunken med bakduk eller plastfilm och låt jäsa cirka 1 timme.

    Deg- Mortla eller mal kardemumman. Blanda i ingredienser till degen i den jästa fördegen. Arbeta ihop degen i en köksmaskin i minst 10 minuter. 

    Gör fyllningen medans maskinen gör sitt med degen.

    Fyllning- Rör ihop det rumsvarma smöret med florsocker och vaniljsocker till en kräm. Klicka eller spritsa ut krämen i lika stora klickar (det ska bli 20 st) på en liten bakplåtspappersklädd bricka och ställ den i frysen.

    Utbakning- Häll ut degen på en mjölad bänk och dela den i 20 jämnstora bitar, jag gjorde min 50g stora (tycker att hushållsvågen är bästa vännen i detta sammanhanget). 

    Rulla varje degbit till bollar och lägg dem i aluminiumformar (om du tar papper, ta två för ökad stabilitet). Ta fram fyllningen från frysen och tryck ner en bit i varje degbulle. Ställ formarna på en ugnsplåt och jäs i ca 1,5 timmar under bakduk eller plastfolie.

    Gräddning- Pensla bullarna med uppvisad äggvita och strö över pärlsocker.

    Gräddning: 250 grader, ca 7-9 minuter

    Grädda mitt i ugnen så bullarna får en härlig gyllene färg på toppen. Sen är de klara att avnjutas!

    Ingredienser

    Fördeg

    2,5 dl mjölk

    25 g jäst

    250 g vetemjöl

    Deg

    250 g vetemjöl

    4 g salt

    6 g kardemumma (mortlad eller nygrovmald)

    100 g rumsvarmt smör

    100 g strösocker

    Fyllning

    100 g smör, rumsvarmt

    1 msk vaniljsocker

    1 dl florsocker

    Övrigt

    äggvita

    pärlsocker